Mi az a C PTSD ? Komplex poszt traumás stressz zavar ( C PTSD )

Utoljára frissítve: 2022. november 13.

Miért foglalkozom ennyit a C PTSD -vel?

Nagyon sokan növünk fel érzelmileg elérhetetlen, érettlen, személyiségzavaros, vagy alkoholista szülők mellett. Magyarországon egymillió alkoholistát diagnosztizáltak, plusz a lakosság 10%- a tehát szintén 1.000.000 ember küzd személyiségzavarral. Aki olyan családban nő fel, ahol ezek a problémák előfordulnak, azok többek között érzelmileg (is) terhelten nőnek fel. Ez pedig borzasztó károkat okoz a lelkükben. Erről gyakran nem is tudnak, hisz nincs összehasonlítási alapuk. Azért írok erről a témáról, mert a praxisomban minden nap találkozom elhanyagolt, kiszámíthatatlan és nem biztonságos érzelmi közegben felnőtt emberekkel, akiket éppen fizikailag nem bántalmaztak, ezért nem is tudják, miért olyan terhelt a lelkük. Üresnek, elszakítottnak, szomorúnak, szorongónak, nyomorultnak érzik magukat „minden ok nélkül”. Pedig igen is van oka a rossz érzéseiknek, csak ezek láthatatlan sebek.

Nagyon büszke vagyok Kovács András Péterre, aki nyíltan beszél az érzelmi sérüléseiről és talán sok ember felfedezi a hasonló sorsát és azt, hogy érdemes kezdenie valamit az érzelmi sérüléseivel.

Mit jelent a Komplex Stresszzavar?

A CPTSD olyan szorongásos zavar, ami traumatikus eseménysorozat következtében alakulhat ki. A tünetei 90%-ban egyeznek a PTSD vel, amit a vietnámi háborúból visszatérő katonáknál figyeltek meg először. A PTSD egyszeri, a CPTSD időben elhúzódó élethelyzetekben alakul ki. Traumatikus eseménysorozat lehet minden olyan, ami

 • hosszú időn keresztül,
 • kiszámíthatatlanul,
 • visszatérő módon
 • stresszreakciót vált ki az egyénből,
 • melyből menekülni nehézkes, vagy lehetetlen.
Komplex poszttraumás stressz szindróma (C-PTSD)
c ptsd

Mitől alakul ki C PTSD?

A CPTSD ismétlődő, hosszú időn át tartó érzelmi, vagy fizikai bántalmazástól, vagy elhanyagolástól alakul ki gyermek és serdülőkorban:

 • Érzelmi elhanyagolás
 • Családon belüli erőszak
 • A szülővel való félelmetes, kiszámíthatatlan, vagy túlterhelő kapcsolat
 • Verbális, fizikai, érzelmi, vagy szexuális erőszak
 • Szerfüggő, vagy mentálisan beteg szülő
 • Kortársak bántalmazása
 • Kirekesztés, megszégyenítés

Ezek mind olyan élethelyzetek, amiből nehezen vagy sehogy nem lehet szabadulni és fokozott stressznek van kitéve az egyén.

Mik a C PTSD tünetei?

 • Az érzelmek szabályzásának nehézségei.

CPTSD-ben szenvedők gyakran élnek át nehezen kontrollálható érzelmi hullámzást, szorongást, depressziót, dührohamokat, sírogörcsöt, indokolatlan levertséget, amit sokszor szerhasználattal, munkamániával, gyógyszerrel és egyéb függőségekkel kezelnek.

Értéktelennek, bűnösnekm gyengénekm, kiszolgáltatottnak érezhetik magukat, ami az önbizalmukat, önértékelésüket rombolja. Azt élhetik meg, hogy elfogadhatatlanok, másnak kellene lenniük stb

 • Gyakran úgy érzik, hogy teljesen különböznek a többi embertől.

A visszatérő traumatikus helyzetek miatt kirekesztettnek érezhetik magukat. A kortársaik, akik nem éltek át hasonlókat nehezen értik meg őket, különböznek tőlük. A CPTSD-t átélők gyakran gondolják, hogy elvették a gyerekkorukat, mert élhették az átlagos (biztonságban élő) gyerekek életét.

 • Nehézségek a kapcsolatokkal.

Bizalmatlanság és a negatív önkép miatt nehezen kapcsolódnak másokkal. Akik bántalmazó kapcsolatokban éltek, nehezen nyitnak az újabb sérülések miatt, és jobban ki vannak téve újabb bántalmazó kapcsolatoknak. A C-PTSD-s személy elkerülheti a kapcsolatokat, vagy egészségtelen kapcsolatokat alakíthat ki, mert ezt tanulta meg a múltban.

 • Elszakadás a traumától.

Az ember elszakadhat önmagától (deperszonalizáció) és az őt körülvevő világtól (derealizáció). Ez egy gyakori önvédelmi mechanizmus, amivel az ember az elviselhetetlen érzései ellen küzd. Ezek a tünetek ellehetetlenítik az egészséges kapcsolatok és a jó közérzet kialakítását. Jelentős károkat okoz az egyén életében, munkájában és kapcsolataiban.

Hogy néz ki a C PTSD a gyakorlatban?

Ferles Péter pszichológus

Mindegy, hogy gazdag vagy szegény családban nő fel valaki, nyugaton vagy keleten, bárhol előfordul, hogy egy gyereket a saját családjában érzelmileg elhanyagolnak, megszégyenítenek és hidegek vele: nem kapcsolódnak hozzá. Ez egy láthatatlan seb lesz a gyerek lelkében, amit az esetek legnagyobb részében fel sem ismer. Csak azt érzi felnőtt korában, hogy magányos, nem kapcsolódik az emberekhez, üresnek és céltalannak érzi magát és ezt a hatalmas érzelmi fájdalmat munkamániával, alkohollal, bármiféle intenzív jutalmazó ingerrel el szeretné nyomni.

Ha meg kellene említenem családi jeleneteket, amiből kifejlődik ez az érzelmi depriváció, később a CPTSD, akkor képzeljünk el egy apát, aki a munkából hazajövet, annyit kérdez a gyerektől, hogy mi volt az iskolában, de azt sem tudja, hogy kik a gyerek barátai, úgy tolja be a vacsorát, hogy közben le sem veszi a szemét a tv-ről, majd hétvégén egyedül megy le a telekre. Egy anyuka, aki érzelmileg éretlen és nem tud mit kezdeni a gyerek mindenféle érzelmeivel, nem tudja jól megvígasztalni például, csak annnyit mond: ejj, katonadolog.

Bármelyik alkoholista szülő mellett felnőtt gyerek. Híresebb emberek elmesélései remekül tükrözik azokat a jeleneteket, amik súlyos elhanyagolásról tanúskodnak: Bödőcs Tibor:

,,apám gyerekkoromban csak akkor emelt fel, ha véletlenül összekevert a demizsonnal”

Van olyan szülő, aki többet néz a telefonjára, mint a gyerekére. Rengeteg nárcisztikus apuka hordja a konditerembe a gyereket, aki unalomból fel sem néz a telefonjából. Ezek csak jelenetek, de sok sok ilyen élményből komoly elhagyatottságot és CPTSD-t lehet felépíteni.

Hogyan kezelhető a C PTSD?

Többféle kezelési módszert hatékonynak találtak a CPTSD kezelésére. A C-PTSD terápiája a traumás emlékek és a negatív gondolati minták azonosítására összpontosít, reálisabb és pozitívabbra cseréli őket és megtanítja, hogyan lehet kezelni a traumatikus élmények érzelmi hatásainak intenzitását. Pozitív énképet segít kiépíteni és biztonságosabbá teszi az emberekhez való újrakapcsolódást. Ilyen terápiás modszer az:

EMDR

Ami a traumatikus élményeket szemmozgásos gyakorlatokkal deszenzitizálja és segít az érzelemregulációban. Számos vizsgálat bizonyítja származó adatok bizonyítják az EMDR-terápia hatékonyságát a PTSD kezelésében. Pontosabban, az EMDR-terápia javította a PTSD diagnózisát, csökkentette a PTSD tüneteit és csökkentette az egyéb traumával kapcsolatos tüneteket.

Brainspotting

Ami az EMDR terápiából fejlődött ki, amely szintén szemmozágsos traumafeldolgozást használ. Erről bővebben Kis Tamás cikkében olvashatnak. Ezzel a technikával hozzáférhetővé válnak a traumához kapcsolódó (olykor mélyre elásott) élményekmelyek, melyek aztán feldolgozhatókká válnak.

Sématerápia

A sématerápia számos különböző terápiás eljárás gyakorlatait foglalja magába, integrálja. Ez a módszer alkalmazható a CPTSD krónikusabb vagy összetettebb formáiban szenvedő betegek kezelésében. Fő hatásmechanizmusa az újragondoskodó terápiás kapcsolat és az érzelem fókuszú élmény alapú imaginációs átírás.

Filmek

(Spoiler) A Szerencse lánya című film egy fiatal lány élményeit mutatja be, aki nemi erőszak áldozatává válik és túlél egy iskolai lövöldözést. A film a CPTSD, az áldozathibáztatás, az áldozatok megszégyenítése és az a gondolat, hogy a nemi erőszak áldozatainak végül tovább kell lépniük az élményeikből, megrendítő és releváns a mai társadalom számára. Egyes nézők érzelmileg nehezen nézhetőnek találták a filmet, mivel a nemi erőszakot és annak következményeit realisztikusan ábrázolja.

Könyvek, amiket ajánlok a témában

https://www.libri.hu/konyv/janet_s_klosko.fedezd-fel-ujra-az-eleted.html

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tarsadalomtudomany/mergezo-szulok-uj-boritos-valtozat-2019

https://www.libri.hu/konyv/lindsay_c_gibson.erzelmileg-eretlen-szulok-felnott-gyerekei.html

https://www.libri.hu/konyv/judith_herman.trauma-es-gyogyulas.html

https://www.libri.hu/konyv/l_stipkovits_erika.szeretettel-sebezve.html

Hasznos Cikkek

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35780794/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5862650/

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük