Szexuálpszichológus

Miben segít a szexuálpszichológus?

A szexuálpszichológus egyéni és párterápia keretein belül segít a szexuális problémákon, elakadásokon.

Szerintem sok olyan ember van, aki szeretne jó szexuális életet és talán közülük néhányan felfedezték, hogy ennek a forrása és az akadálya nem a testi zavarokban, hanem a hiedelmekben és a viselkedésben rejlik. Ezen a lelki akadályok feloldásában segít a szexuálpszichológus.

Akik hozzám járnak, vagy fognak járni, abban hasonlítanak, hogy vágynak a szexuális élményeik szabadabb, egészségesebb, sokszínűbb, élvezetesebb megélésére. Ennek útja-módja, hogy segítek nekik felfedezni a saját élményeiket és hozzásegítem őket hogyan használják azokat felszabadultabb módon.

Szexuálpszichológus

Ritkán előfordul, hogy valaki azért keres fel, mert jó a szexuális élete, de szeretné még jobbá tenni. Gyakrabban fordul elő, hogy valami problémába ütköznek és azt szeretnék megoldani.

Íme néhány fontos információ, ami segít a megfelelő szakembert kiválasztani:

Ki az a szexuálpszichológus?

A szexuálpszichológus az a legalább MA diplomát szerzett pszichológus, de jobb esetben tanácsadó, vagy klinikai szakpszichológus, aki elvégezte a Szexuálpszichológiai szakpszichológus posztgraduális képzést is . A szexuális problémák sokkal gyakoribbak, mint hinnénk és majdnem mindegyik szépen visszavezethető, általában hasonló tőről fakadnak. Egy tapasztalt szexuálpszichológus több ezer esetet végigkísér, ezért van rálátása, hogy milyen lelki magatartás, milyen tünetet képez. Nagyon fontos, hogy nem tanácsot ad, hanem a viselkedés, a párkapcsolati dinamika, a hiedelmek,a szokások megváltoztatásán keresztül segít az egészségesebb szexualitás felfedezésében. A szexuálpszichológus olyan gyakorlati eszközökkel dolgozik, amelyek segítségével hatékonyabban orvosolhatóak a szexuális problémák és visszanyerhető a szexuális egyensúly.

Mivel foglalkozik a szexológus (tünetek)

Szexuálpszichológushoz a fiatal felnőtteken át az idősebb generációk tagjai mindenki fordulhat, hiszen minden életszakaszban különböző problémák kísérhetik a szexuális életet. A kezdeti nehézségeket a tapasztalatlanság és a félretájékozottság okozta problémák jelentik, középkorú embereknél és hosszútávú párkapcsolatban a szexualitás megőrzése és életben tartása esetleg újra fellendítése okozhat nehézséget. A leggyakrabban szexuális funkciózavarral foglalkozik, mint például
  • Saját igényeink felismerése és hatékony kommunikációja
  • Különböző szexuális aktivitás egyeztetése
  • Korai szexuális érésünkkel összekapcsolódó kellemetlen élmények feldolgozása
  • Saját testünk elfogadása és megkedvelése
  • Szexualitással kapcsolatos szégyenérzet megértése és átdolgozása
  • Szexualitás megélése távkapcsolatban
  • Meghitt, játékos és elfogadó légkör megteremtése
  • Vágyakozás fenntartása hosszantartó, jól funkcionáló kapcsolatok esetében
  • Szülés utáni női szerepek megélése és integrálása
  • Nehezen elérhető orgazmus vagy annak teljes hiánya
  • Tapasztalat hiányából adódó félelmek feloldása
  • Nőiesség megélése egészségügyi problémák mellett, nőgyógyászati műtéteket követően
  • Fájdalmas együttlétek
  • Merevedési gondok, korai magömlés
  • Szexuális felvilágosítás

Mik Magyarországon 2021-ben a leggyakoribb szexuális problémák?

 • Férfiaknál egyértelműen a leggyakoribb panasz a merevedési zavar, ami nem más, mint a szeretkezés közben jelentkező erekció elégtelensége, vagy megszűnése. Ez a problémacsoport általában a szorongáshoz, biztonsághoz köthető és feloldása sokszor igen egyszerű. Minél régebbi a tünet és minél több személyiségprobléma köthető hozzá, annál nehezebb a megoldása.
 • A korai magömlés is rettentően gyakori. Ugyanazon szorongásos hiedelmek és teljesítménnyel kapcsolatos fantáziák okozhatják, mint a merevedési zavart. Amennyiben a szex a kapcsolódás helyett egy mutatvánnyá válik, vagy bizonyítási vágy, túlkompenzálás szövi át, a szervezet stresszhelyzetként kezdi kezelni a helyzetet, amiben ezek az érzékeny folyamatok megzavarodnak, vagy leblokkolnak.
 • A pornófüggés mostmár a férfiak és nők nagy százalékát érinti. Különösen veszélyeztetettek azok a generációk, akik korán fértek hozzá ezekhez a tartalmakhoz és innen edukálódtak a normákról, módokról szokásokról. A pornó, mint minden más kábítószer a dopaminközpont túljutalmazásán fejti ki a hatását és olyan neuronpályákat alakít ki, amik később unalmassá teszik a normál emberi kapcsolatokat.
A nők esetében
 • a fájdalmas szeretkezés aminek ha nincsenek szervi tünetei szintén egy szorongásos szomatikus lelki panasz. Hátterében valamilyen félelem, negatív hiedelem, vagy nem megfelelő közeledés áll. Ha a probléma régóta áll fenn, a fájdalom és a szex olyan erősen összekondícionálódik, hogy nagyon nehéz a kettőt utána szétválasztani, ezért érdemes mihamarabb szakemberhez fordulni.

A szexuálterepeuta nem ad tanácsot?

A szexuálterepeuta visszafejti a tünetekből a probléma gyökereit, ami minden esetben hiedelmek, életesemények, gondolatok és érzelmek rendszere, amik hatással vannak a testre és tüneteket okoznak. A szexuális élet felpezsdítése önmagunk, testünk megismerésén keresztül vezet. A test általában normálisan reagál és védi magát a negatív behatásoktól (fájdalom, megszégyenülés) A szexuálterapeuta feladata a háttérben húzódó traumák feldolgozása, a negatív hiedelmek átkeretezése és az egészséges szexualitás eszközeinek és gyakorlatának átadása.

Egyéni szexuális tanácsadás vagy párterápia hatékonyabb?

Pároknak szóló szexuálpszichológiai tanácsadást a szexuálpszichológus is előszeretettel szokott tartani, ugyanis sok szexuális probléma a párkapcsolati dinaikából származik. A szexuálpszichológus segít eligazodni, hogy a hozott probléma egyéni, vagy páros konzultációt igényel. Sokszor előfordul, hogy párterapeutához továbbítja a klienseket, mert a tünet mögött kapcsolati problémák állnak.

Van szexuálpszichológus online is ?

Ma már teljesen bevett szokás, hogy online is lehet szexuálpszichológushoz járni. Az első konzultációt érdemes személyesen igénybe venni, de utána az online tanácsadás is megfelelően hatékony tud lenni.

Szexuálpszichológus ár

A szexuálpszichológiai konzultációk is a Budapesti átlagárakhoz igazodnak, ami átlagosan 12.000 forint. Tapasztaltabb szexuálpszichológusok óradíja 15-20.000 forint körül mozog, de valószínűleg hatékonyabban is dolgoznak, mint a pályakezdő kollégáik. Nálunk egy szexuálpszichológiai konzultáció 50 perces és szakembertől függően 13.000-15.000 ft ba kerülnek. Ha minden kérdésedre választ kaptál és szeretnél bejelentkezni hozzánk, akkor válassz egy Neked szimpatikus szakembert az alábbi szexuálpszichológusok közül:

NAGY NÓRA

szexológusOkleveles pszichológus, Sématerápiás konzultáns-jelölt főbb szakterületek: párkapcsolat, szexualitás, egyéni problémák

FERLES PÉTER

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológus főbb szakterületek: egyéni, párkapcsolati, szexualitás problémák Bővebben

JÁKLI FRUZSINA

szexológusOkleveles pszichológus, Pár-és Családterapeuta-jelölt, Egészségpszichológiai Szakpszichológus jelölt

Főbb szakterületek:

Szexuálpszichológiai problémák Nőgyógyászati problémák, meddőségi nehézségek


IVÁNYUK ÁRON

Szexuálpszichológus, Okleveles Pszichológus A pszichológusi munka az én szememben egy olyan közös út, ahol Ön és én közösen dolgozunk azon, hogy az együtt megfogalmazott célokat elérjük. Hiszem, hogy minden emberben megvan a lehetőség és az erő, hogy előre lépjen, jobbá váljon és dolgozzon a nehézségeivel. További információ: