Elhagyatottság sémakémia a randin – Hogyan ismerhetjük fel és gyógyíthatjuk?

elhagyatottság séma

A randizás izgalmas, de néha nehéz ha nagyon erős sémáink vannak.  Különösen igaz ez azokra, akik úgy érzik, hogy partnereik nem képesek tartós támogatást, kapcsolatot és szeretet nyújtani számukra. Ez az úgynevezett elhagyatottság séma, amely gyermekkori tapasztalatokból fakad, és komoly problémákat okozhat a randizás során. Az elhagyatottság sémával rendelkezők gyakran vonzódnak olyanokhoz, akik ezt az érzésüket erősítik. Kötődni képtelen, házas, elhanyagoló vagy drogfüggő emberekhez. Cikkünkben bemutatjuk, miből fakad az elhagyatottság séma, milyen tüneteket produkál randihelyzetekben, és hogyan segíthet a sématerápia ezen maladaptív hiedelemrendszer leküzdésében.

Mi az elhagyatottság sémakémia?

Az elhagyatottság sémakémia lényege, hogy az egyén mélyen azt érzi, szerettei nem képesek számára biztosítani a szükséges támogatást, kapcsolatot, erőt és védelmet az életben és tudattalanul olyan embereket választ, akik így is fognak velük viselkedni. Ez a hiedelemrendszer rendszerint gyermekkorban alakul ki, amikor a szülők nem elégítik ki megfelelően a gondoskodás és figyelem iránti igényt. Például a hideg, elutasító szülői bánásmód, a válás traumája, vagy a szülők betegsége mind hozzájárulhat az elhagyatottság érzésének kialakulásához.

Hogyan befolyásolja az elhagyatottság sémakémia a randizást?

Az elhagyatottság sémakémiával küzdők számára nehéz lehet másokban megbízni, kötődni hozzájuk. Félnek, hogy ismét cserbenhagyják, bántani fogják őket. Emiatt túlzottan ragaszkodóvá vagy féltékennyé válhatnak (elhagyatottság túlkompenzálása), nem megfelelő partnert választ (séma elfogadása) esetleg elkerülik a mélyebb kapcsolatokat (elhagyatottság séma elkerülése). A bizonytalanság és szorongás randi közben stresszes helyzeteket okoz. Mindez ronthatja a párkapcsolati elégedettséget és stabilitást.

Hogyan segíthet a sématerápia az elhagyatottság sémakémián?

A sématerápia egy olyan pszichoterápiás módszer, amely feltárja és átformálja a korai években kialakult, tudattalanul működő maladaptív sémákat. Segít tudatosítani az elhagyatottság sémakémia meglétét, annak okait és következményeit a randizásban. Majd kognitív és érzelemszabályozási technikákkal lehetővé teszi egy új, adaptívabb hiedelemrendszer kifejlesztését. Ezzel az elhagyatottság sémakémiájától szenvedők is megélhetik a bizalom, intimitás és kötődés élményét párkapcsolataikban.

Összefoglalás

Az elhagyatottság séma gyakori probléma, melynek gyökerei a korai évek tapasztalataiban rejlenek. Komoly akadályt jelenthet a randizás és tartós párkapcsolatok kialakításában. A sématerápia hatékony módszer ennek a maladaptív hiedelemrendszernek a felismerésére és megváltoztatására. Érdemes szakember segítségét kérni, ha úgy érezzük, hogy az elhagyatottság sémakémiánk gátol minket a boldog párkapcsolat megtalálásában!

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük