Féltékenység: Jellemzői, okai és hatásai –

Féltékenység sématerápiája

A féltékenység összetett érzés, amely valóságos vagy vélt fenyegetést jelent egy interperszonális kapcsolatban. Egy személy haragot érezhet egy harmadik személy iránt, aki elveszi vagy elveszi szeretett személyének szeretetét.

Az érzést gyakran kíséri neheztelés, düh, ellenségeskedés, alkalmatlanság és keserűség. Mindenki tapasztal féltékenységet valamikor, de az érzelem egészségtelen lehet és negatívan befolyásolhatja a kapcsolataikat. Az intenzitása változhat. Amikor súlyos, az irracionális féltékenység bizalmatlansághoz, paranoiához, bántalmazáshoz vagy akár fizikai erőszakhoz vezethet.

Az alábbiakban bemutatjuk a féltékenység jellemzőit, okait és hatásait, valamint azt, hogy mit tehetünk az érzések kezelése érdekében és mikor lehet ideje segítséget kérni.

féltékenység

A féltékenység jellemzői

Bár általában negatív érzelemként értelmezik, természetes, hogy féltékenységet tapasztalunk egy szoros kapcsolatban. Gyanakvó féltékenységet vagy reaktív féltékenységet érezhetünk.

Az előbbi feltételezéseken alapul és gyakran alacsony önbecsüléshez és bizonytalansághoz kötődik, az utóbbi pedig a kapcsolatot valóban fenyegető helyzetekhez kötődik, és gyakran olyan cselekményekhez vagy helyzetekhez kapcsolódik, amelyek a bizalom megszegéséhez vezetnek.

Az előbbi feltételezések arra a hiedelemre épülnek, hogy az egyén nem képes kielégítő teljesítményt nyújtani, nem érdemel szeretetet vagy elfogadást, és általában nem érdemesek a jó dolgok. Ez a gondolkodásmód a múltbeli traumák vagy negatív tapasztalatok hatására alakulhat ki, és egy személy önértékelésének jelentős csökkenését eredményezheti.

Az alacsony önbecsülésű emberek gyakran küzdenek azzal, hogy másokkal szemben nyitottak és bizalmat szavatolóak legyenek, mivel úgy érzik, hogy nem érdemlik meg a mások által nyújtott pozitív figyelmet vagy szeretetet. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy szorongóak és visszahúzódóak lesznek, és nehézségeik lehetnek az interperszonális kapcsolatokkal.

Az utóbbiak a kapcsolatot fenyegető helyzetekkel kapcsolatosan a bizalom megszegésével kapcsolódnak. Ezek a helyzetek lehetnek például az árulás, a hazugság vagy a hűtlenség. Az ilyen helyzetekben az érintett személyek gyakran úgy érzik, hogy megbántották, és az egész kapcsolatuk veszélyben van. Ez a gondolkodásmód hozzájárulhat a szorongáshoz és az érzelmi feszültséghez, és akadályozhatja az érintett személyeket abban, hogy megnyíljanak és bizalmat építsenek a kapcsolatban.

Összefoglalva, mind az alacsony önbecsülés, mind a bizalomvesztés a kapcsolatokban komoly problémákat jelenthetnek, és negatív hatással lehetnek az érintett személyek mentális és érzelmi egészségére. Azonban megfelelő terápia és támogatás segítségével ezek a problémák kezelhetők, és a személyek képesek lehetnek építeni és fenntartani egészséges, kiegyensúlyozott kapcsolatokat.

A féltékenység szövődményei

Egészséges adagban a féltékenység emlékeztető lehet arra, hogy becsüljük vagy prioritást adjunk a kapcsolatnak. A féltékenység magas fokai azonban negatívan befolyásolhatják a kapcsolatok minőségét.

A féltékenység egy természetes érzelem, amely gyakran kapcsolódik a romantikus kapcsolatokhoz. Egészséges mennyiségben a féltékenység szerepet játszhat abban, hogy egy adott kapcsolatban nagyobb figyelmet és odaadást kapjon a másik fél. Az egészséges féltékenység emlékeztető lehet arra, hogy becsüljük vagy prioritást adjunk a kapcsolatnak, és segíthet abban, hogy az érzelmi kötődésünk erősebb legyen.

Azonban, ha a féltékenység túlzott mértékűvé válik, akkor negatív hatással lehet a kapcsolatok minőségére. A túlzottan féltékeny ember gyakran irányíthatatlanul viselkedik, és a kapcsolatát számtalan módon károsíthatja. Például, ha valaki túlzottan féltékeny, akkor folyamatosan ellenőrizni fogja a partneredet, és gyakran vádaskodóvá válik. Ez a magatartás megronthatja a bizalmat a kapcsolatban, és akár el is távolíthatja a másik fél figyelmét.

A negatív hatások nem csak a kapcsolatra, de a féltékeny személy egész életére is kihatással lehetnek. A túlzott féltékenység számos szorongással és stresszel járhat, amelyek negatívan befolyásolják az egészséget és a boldogságot.

A féltékenység sémái

A féltékenység érzelmi tapasztalata gyakran sémákkal kapcsolatos, amelyek mélyen gyökereznek korábbi élményeinkben és befolyásolják jelenlegi viselkedésünket és reakcióinkat. Ezek a sémák alakulhatnak ki negatív gyermekkori tapasztalatokból, például elutasítás, elhanyagolás vagy bizalmatlanság érzéséből. A féltékenység sémája gyakran kapcsolódik a „elutasítás / elhagyás” sémához, ahol az egyén fél attól, hogy elveszíti szeretett személyét, vagy hogy elhagyják őt. Ez gyakran a szülők válásánál, vagy az egyik szülő elköltözésénél esetleg a szülők kapcsolatában történő megcsalási esetnél alakul ki a gyermekben.

Hogyan kezeljük a féltékenységet a sématerápiában

A sématerápia célja, hogy felismerjük és megértsük ezeket a mélyen gyökerező sémákat, és megváltoztassuk a viselkedési mintákat, amelyek ezeket fenntartják. A féltékenység kezelése során a terapeuta segít az ügyfélnek felismerni és megérteni a féltékenység mögött álló sémákat és traumákat.

Például, ha valaki „elutasítás / elhagyatottság” sémával rendelkezik, a terapeuta segíthet az ügyfélnek felismerni, hogy a féltékenység érzése gyakran akkor jelenik meg, amikor fenyegetést éreznek a kapcsolatban. A terapeuta segíthet abban is, hogy új módon lássa és értelmezze a kapcsolatban felmerülő helyzeteket, amelyek elősegítik a bizalom és a biztonság érzését.

A sématerápia során az ügyfélnek lehetősége van új, egészséges viselkedési mintákat kialakítani, amelyek csökkentik a féltékenység érzését és javítják a kapcsolatok minőségét.

Mikor kell segítséget kérni

Ha úgy érzi, hogy a féltékenység érzelmei negatívan befolyásolják a kapcsolatait, vagy ha úgy érzi, hogy nem tudja kezelni a féltékenység érzését, fontos, hogy segítséget kérjen. Egy képzett sématerapeuta segíthet felismerni és megérteni a féltékenység mögött álló sémákat, és segíthet új, egészséges vis# I’ll search for more information on schema therapy and jealousy to provide a more accurate and comprehensive continuation of the article. search(„schema therapy for jealousy”)

A féltékenység számos érzelmet vagy érzést eredményezhet. Gonzalez-Berrios Nereida pszichiáter elmagyarázza, hogyan nyilvánulhat meg a féltékenység a kapcsolatokban:

 • Obszesszív viselkedés
 • Kritizálás
 • Hibakeresés
 • Hibáztatás
 • Bizalmatlanság érzése
 • Túlzottan óvó vagy gyanakvó viselkedés
 • Gyors harag
 • Verbális bántalmazás​1​.

Az egészséges mértékű féltékenység emlékeztethet arra, hogy értékeljük vagy prioritást adjunk a kapcsolatnak. Azonban a magas fokú féltékenység befolyásolhatja a kapcsolat általános minőségét. A féltékenység testi változásokat okozhat, mint például:

 • Gyomorfájás
 • Fejfájás
 • Mellkasi fájdalom
 • Magas vérnyomás
 • Szívdobogás extrém szorongás esetén
 • Súlygyarapodás vagy -vesztés
 • Álmatlanság vagy alvászavarok
 • Gyenge étvágy
 • Gyengült immunrendszer​1​.

A féltékenységet a bizalmatlanság/ abúzus séma is okozhatja, és a háttérben korábbi kapcsolati traumák állhatnak. Ebben az esetben a féltékenységet nem szükséges „megoldani”, hanem a traumát kell kezelni.

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük