Féltékenység kezelése

A féltékenység: egy bonyolult érzelem

A féltékenység egy komplex érzelem, amely a gyanútól a dühig, a félelemtől a megalázottságig terjed. Ez az érzelem minden korosztályt, nemet és szexuális orientációt érint, és leggyakrabban akkor jelenik meg, amikor valaki veszélyt érzékel egy értékes kapcsolatban egy harmadik fél miatt. Ez a fenyegetés lehet valós vagy képzelt​1​.

A féltékenység sokak számára nagyon nehéz érzelmeket hordoz, és gyakran erős szorongással jár. Azok, akik túlzottan féltékenyek, általában úgy érzik, hogy a szeretett személyek valami olyat adnak, amit csak ők tudnak, és félnek attól, hogy valaki más ezt elveszi tőlük. Ennek lehet oka a párkapcsolatban tapasztalt bizalmatlanság, a korábbi sérelmek vagy a korábbi párkapcsolati traumák. Az ilyen érzések tovább súlyosbíthatják a helyzetet, ha az érintett személyek nem tudnak nyíltan kommunikálni egymással.

A féltékenység azonban nem csak a romantikus kapcsolatokra korlátozódik. Baráti vagy családi kapcsolatokban is előfordulhat, ha valaki úgy érzi, hogy elveszítheti a másik személy figyelmét vagy szeretetét egy harmadik fél miatt.

A féltékenység okai

A féltékenység gyökerei között szerepel az alacsony önbizalom, a magas neuroticizmus és mások, különösen romantikus partnerek iránti birtoklási vágy. A magánytól való félelem is fontos motivációs tényező lehet​2​. A leggyakoribb ok még is az, hogy az illető múltjűban előfordult hasonló esemény. Vagy a szülei között, vagy egy korábbi kapcsolatában.

A féltékenység hatása

A megalapozatlan féltékenység gyakran okoz zavart vagy elégedetlenséget a kapcsolatban, és a féltékeny emberek olyan módon viselkedhetnek, amelyek ésszerűtlenek vagy akár rombolóak is lehetnek. Ugyanakkor a féltékenység természetes, adaptív érzés, amelynek célja az értékes kapcsolatok megőrzése​3​.

A féltékenység kezelése

Nincs azonnali gyógymód a féltékenységre. De a féltékenység elfogadása, a negatív gondolatok megkérdőjelezése és a mindfulness gyakorlása mind segíthet csökkenteni a féltékenység húzását. Amikor a féltékenység túl nagy terhet jelent, a terápiában való részvétel nagyban segíthet​4​. A Sématerápia kifejezetten alkalmas a kapcsolati sérülések begyógyítására és az egészséges kapcsolatok kialakítására.

– Nincs azonnali gyógymód a féltékenységre
– A féltékenység elfogadása segíthet csökkenteni annak hatását
– Negatív gondolatok megkérdőjelezése segíthet a féltékenység csökkentésében
– Mindfulness gyakorlása is segíthet a féltékenység kezelésében
– Terápiában való részvétel hatékony lehet, ha a féltékenység túl nagy terhet jelent.

Az irigység és a féltékenység közötti különbség

Az irigység és a féltékenység hasonló érzések, de nem ugyanazok. A féltékenység mindig bevon egy harmadik felet, akit riválisként látnak az érzelem vagy figyelemért. Az irigység csak két ember között fordul elő és legjobban úgy foglalható össze, mint „Azt akarom, amid van”. Például valaki irigy lehet mások gazdagságára, státuszára vagy megjelenésére​1​.

Megoldások a féltékenység kezelésére

A féltékenység kezelésekor fontos megállapítani, hogy megalapozott, vagy alptalan a féltékenység. Előfordul, hogy definiálatlan, kiszolgáltatott, vagy egyenlőtlen kapcsolatban vannak a felek. Ha megalapozatlan a féltékenyég, akkor a féltékeny partner számára segíthet, ha dolgozik az önértékelésén, a múltbeli traumáin és bizalmatlanságán​2​. Ha a féltékenyég megalapozott, akkor pedig a kapcsolati szerződést, a határokat és a másik fél viselkedéséről kell új megállapodásokat kötni.

A féltékenység határai

A féltékenység könnyen átlépheti a határt és irányító viselkedéssé válhat. Ha a partner, barát vagy szeretett személy monitorozza a viselkedésedet vagy hollétedet, alaptalan vádakkal illet, vagy megpróbál elszigetelni téged azoktól az emberektől, akik féltékenységet váltanak ki nála, a kapcsolat egészségtelenné és potenciálisan veszélyessé vált. Ilyen esetekben segítséget kell keresni​3​.

Összefoglalás

A féltékenység természetes és összetett érzelem, amely mindenkit érinthet. Bár sok esetben problémákat okozhat, tudatos odafigyeléssel és megfelelő kezeléssel csökkenthető a hatása és megőrizhetők az értékes kapcsolatok. A féltékenység kezelése gyakran magában foglalja a a múltbeli traumák feldolgozását, a negatív gondolatok legyőzését és a terápiában való részvételt, ha szükséges. Mindig fontos emlékezni arra, hogy a féltékenység, amikor átlépi a határt és irányító viselkedéssé válik, veszélyes lehet, és ilyen esetekben segítséget kell keresni.

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük