A Sématerápiáról röviden

A sématerápia eredete

A sématerápia egy bizonyítékokon alapuló (Evidence based) terápiás módszer, amely egyre népszerűbb a mentális egészségügy világában. A Dr. Jeffrey Young által kifejlesztett innovatív terápiás eljárása kognitív-viselkedésterápia, a pszichoanalízis és más terápiás módszerek elemeit ötvözi, hogy segítsen az embereknek leküzdeni a régóta fennálló, önpusztító szokásokat. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan működik a sématerápia, milyen technikákat alkalmaz, és milyen problémákkal foglalkozik. Válaszolni fogunk néhány leggyakrabban feltett kérdésre is.

Mik azok a sémák?

A sématerápia a sémák fogalmán alapul, amelyek mélyen rögzült, tudattalan hiedelmek és gondolatminták, amelyek viselkedésünket és érzelmeinket irányítják. A sémák gyermekkorban alakulnak ki kielégítetlen érzelmi szükségletek vagy traumatikus élmények következtében, és felnőttként is befolyásolhatják az életünket, gyakran pszichológiai szorongást okozva és fenntartva a rosszul alkalmazkodó viselkedést.

sématerápia

A sématerápia elsődleges célja, hogy kognitív, tapasztalati és viselkedési technikák kombinációjával segítsen az egyéneknek azonosítani és megváltoztatni káros sémáikat. A terapeuta és a kliens együttműködve feltárják a sémák eredetét, megkérdőjelezik érvényességüket, és egészségesebb megküzdési stratégiákat dolgoznak ki. E mélyen gyökerező sémák módosításával az egyének tartós javulást tapasztalhatnak érzelmi jólétükben és általános életminőségükben.

Mik azok a sémamódok?

A sémamódok a sémák által irányított viselkedési minták, melyek hatással vannak a személy kommunikációjára és kapcsolataira. A sémamódok lehetnek adaptív vagy maladaptív, attól függően, hogy segítik-e vagy akadályozzák a személy életében a boldogulást.

sémamódok

SémaMódok listája

 • 1, Sebezhető Gyermek (Elhagyott, Bántalmazott, Megalázott Gyermek Mód
 • 2. Dühös Gyermek Mód
 • 3. Impulzív, Fegyelmezetlen Gyermek Mód 
 • 4. Magányos Gyermek Mód 
 • 5. Elidegenedett / Közönyös/Eltávolodott Védelmező Mód
 • 6. Elidegenedett Önmegnyugtató/Ön-Stimuláló Mód
 • 7. Önalávető / Behódoló/ Önfeladó Együttműködő Mód 
 • 8. Dühös Védelmező Mód
 • 9. Panaszkodó Védelmező Mód 
 • 10. Büntető, Kritikus Szülő Mód –
 • 11. Túlkövetelő Szülő Mód
 • 12. Önfelnagyító Mód 
 • 13. Zsarnokoskodó és Támadó Mód
 • 14. Szélhámos és Manipulatív Mód
 • 15. Ragadozó Mód
 • 16. Túlkontrolláló Mód 
 • 17. Perfekcionista túlkontrolláló Mód
 • 18. Elkerülő védelmező Mód
 • 19. Dühös támadó Mód
 • 20. Boldog Gyermek Mód 
 • 21. Egészséges Felnőtt

Milyen problémákat kezel a sématerápia?

A sématerápia különösen hatékony olyan személyek esetében, akik régóta fennálló pszichológiai problémákkal küzdenek, amelyek más terápiás megközelítésekre nem reagáltak jól. A sématerápia a leggyakoribb problémák közé tartozik:


Személyiségzavarok: A sématerápia ígéretes eredményeket mutatott különböző személyiségzavarok, például a borderline, a nárcisztikus és az elkerülő személyiségzavarok kezelésében. A mögöttes sémák megcélzásával a kliensek egészségesebb megküzdési mechanizmusokat alakíthatnak ki, és jelentős javulást tapasztalhatnak az interperszonális kapcsolatokban.


Krónikus depresszió és szorongás: A visszatérő vagy tartós depresszióban és szorongásban szenvedő egyének gyakran mélyen gyökerező negatív sémákkal rendelkeznek, amelyek hozzájárulnak a tüneteikhez. A sématerápia segíthet enyhíteni ezeket a problémákat azáltal, hogy az érzelmi szorongást állandósító alapvető hiedelmekkel és gondolati mintákkal foglalkozik.


Kapcsolati nehézségek: A sématerápia javíthatja a párkapcsolati elégedettséget azáltal, hogy segít az egyéneknek megérteni és megváltoztatni azokat a maladaptív viselkedési mintákat, amelyek akadályozzák az egészséges kommunikációt és az érzelmi intimitást.


Komplex trauma: Azok számára, akik gyermekkori traumát vagy elhanyagolást éltek át, a sématerápia hatékony eszköz lehet a gyógyulás és a növekedés érdekében. A megközelítés segít az embereknek feldolgozni a fel nem oldott érzelmeket, biztonságos kötődési mintákat kialakítani, és ellenálló képességet építeni a jövőbeli stresszorokkal szemben.

Mi a sématerápia folyamata?

A sématerápia több szakaszból áll, melyek között szerepel a problémák feltárása, a sémák és sémamódok azonosítása, a maladaptív mintázatok felismerése, valamint a pozitív változások elősegítése.

Milyen eszközöket használ a terápiában a sématerapeuta?

Milyen technikákat használ a sématerápia
A sématerápia a technikák széles skáláját alkalmazza a változás és a személyes növekedés elősegítésére. Néhány a leggyakrabban használt módszerek közül:

Kognitív technikák: Ezek a módszerek a sémákhoz kapcsolódó diszfunkcionális gondolatok és hiedelmek azonosítását és megkérdőjelezését foglalják magukban. A terapeuta segít a klienseknek felismerni a negatív gondolati mintákat, megkérdőjelezni azok helyességét, és adaptívabb hiedelmekkel helyettesíteni azokat.

Tapasztalati technikák: Az érzelmekre összpontosító technikák, mint például a képi átírás és a székmunka, arra szolgálnak, hogy segítsenek a klienseknek hozzáférni a múltbeli tapasztalatokból származó megoldatlan érzelmekhez és feldolgozni azokat. Ezek a beavatkozások elősegítik az érzelmi gyógyulást és a séma átalakítását azáltal, hogy lehetővé teszik a kliensek számára, hogy biztonságos és támogató környezetben újra átéljék és újraértelmezzék a fájdalmas emlékeket.

Viselkedési technikák: E stratégiák célja, hogy segítsenek a klienseknek új, egészségesebb módokat kialakítani a sémával kapcsolatos kiváltó okokkal való megbirkózásra. A szerepjátékok, az asszertivitás tréning és a határokat kijelölő gyakorlatok alkalmazhatók az adaptív viselkedés elősegítésére és a maladaptív séma által vezérelt reakciók körének megtörésére.

Korlátozott újragondoskodás: A sématerapeuták gondoskodó, validáló és támogató környezetet biztosítanak, amely elősegíti a kliensek korrekciós érzelmi élményét. A korlátozott reparenting révén a terapeuta segít a klienseknek kielégíteni a gyermekkori kielégítetlen érzelmi szükségleteiket, lehetővé téve számukra, hogy egészségesebb önérzetet és biztonságosabb kötődési mintákat alakítsanak ki.

Hogyan találj jó sématerapeutát?

Ahhoz, hogy jó sématerapeutát találj, érdemes alaposan kutatni a terapeuta képesítéseit, tapasztalatait és specializációját. Fontos, hogy olyan szakembert válassz, aki hitelesített sématerápiás képzésen vett részt és rendelkezik megfelelő gyakorlati tapasztalattal. Ezen felül, a terapeuta és a páciens közötti jó kapcsolat is elengedhetetlen a sikeres terápia érdekében.

Gyakran ismételt kérdések a Sématerápiáról

K: Mennyi ideig tart jellemzően a sématerápia?
V: A sématerápia időtartama az egyén igényeitől és fejlődésétől függően változik. Általában hosszú távú kezelésről van szó, a legtöbb kliens egy-két évig vagy tovább vesz részt a terápiában.

K: A sématerápia csak felnőtteknek szól?
V: Bár a sématerápiát elsősorban felnőttek számára tervezték, a megközelítés módosított változatait gyermekek és serdülők számára is kidolgozták. Ezek az adaptációk az életkornak megfelelő sémák kezelésére és a fiatalabb kliensek számára alkalmas beavatkozások alkalmazására összpontosítanak.

K:Van sématerápia pároknak is?

V: Igen. A Mandula Rendelőben

K: Miben különbözik a sématerápia a kognitív viselkedésterápiától (CBT)?
V: Bár a sématerápia magában foglalja a CBT néhány elemét, túlmutat a hagyományos kognitív-viselkedéses technikákon azáltal, hogy hangsúlyozza a kielégítetlen érzelmi szükségletek, a gyermekkori tapasztalatok és a terápiás kapcsolat fontosságát. A sématerápia nagyobb hangsúlyt fektet a tapasztalati és érzelemközpontú beavatkozásokra, valamint a korlátozott újratanításokra is, hogy elősegítse a mély és tartós változást.

K: Használható-e a sématerápia más terápiás megközelítésekkel együtt?
V: Igen, a sématerápia integrálható más, bizonyítékokon alapuló kezelésekkel, hogy átfogó és személyre szabott megközelítést biztosítson a mentális egészségügyi ellátásban. Nem ritka, hogy a terapeuták a sématerápiát más modalitások technikáival kombinálják, mint például a dialektikus viselkedésterápia vagy a mindfulness-alapú beavatkozások, hogy az egyes kliensek egyedi igényeit kielégítsék.


A sématerápia átalakító és erőteljes megközelítés, amely reményt és gyógyulást kínál a mélyen gyökerező pszichológiai problémákkal küzdők számára. A sématerápia a maladaptív viselkedést és az érzelmi szorongást kiváltó alapvető hiedelmek és minták megcélzásával segíthet az egyéneknek kiszabadulni múltjuk korlátaiból, és teljesebb életet élni. A kognitív, tapasztalati és viselkedési sématerápia technikák egyedülálló keverékével a sématerápia jól alkalmazható a mentális egészségügyi kihívások széles körének kezelésére és a tartós változás elősegítésére.

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük