A Eltávolodott Védelmező mód a Sématerápiában

Mi az a Eltávolodott Védelmező mód?

A Detached Protector mód a sématerápia egyik leggyakoribb ‘módja’, amely megpróbál minket megvédeni a fájdalmas érzelmek elfojtásával1. Ebben a módban nagyon sokat vagyunk a fejünkben, túlzottan racionálisak vagyunk és elvágjuk magunkat az érzéseinktől1.

Hogyan működik a Eltávolodott Védelmező mód?

Amikor ebben a módban vagyunk, például ha támadva érezzük magunkat és attól félünk, hogy elárasztanak a rossz érzések, a Detached Protector (tudattalanul) bekapcsol, és átváltjuk a fókuszt a fájdalmas érzésekről, átváltunk robot üzemmódba, lehasítjuk, elfojtjuk az érzéseinket. Racionálisan magyarázzuk el a dolgokat, érvelünk vitatkozunk. 

A Eltávolodott Védelmező mód fejlődése

Ez a részünk szinte mindig gyermekkorban fejlődik ki, amikor megtanulhattuk lezárni magunkat a túlterhelő érzelmekkel szemben1. Egy jó metafora erre a folyamatra az, ahogyan egy áramkör megszakító bekapcsol, ha túlfeszültség van – leállítja a rendszert, hogy semmi ne sérüljön meg1.

A Eltávolodott Védelmező mód hatása

Ez a leállítás segített és szükséges volt, amikor kicsik voltunk, de idővel szokássá vált és egyre több problémát okozott1. Például képzeljük el, hogy Stephen terápiára jön, mert felesége fenyegeti, hogy elhagyja őt, ha nem hagyja abba a csendes és visszahúzódó viselkedést, amikor problémák vannak házasságukban1. Eltávolodott férfiként nagyon nehézkes gyereket nevelni, mert a gyerekek elsősorban az érzelmekkel tudnak kapcsolódni. Egy Elidegenedett apuka mellett, magányosnak érzik magukat. 

Hogyan segíthet a Sématerápia?

A sématerápiában nagy része lenne annak a munkának, hogy segítsen neki megtanulni egy kicsit többet érezni és kifejezni az érzéseit – valamint kommunikálni feleségével, ha dolgok nem gördülékenyek1. Ezek az egyszerű változtatások mélyen megváltoztathatnák Stephen mindennapi életét és még meg is menthetnék házasságát1!

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük