Önbizalom közhelymentesen

Hogyan építhető vagy épp rombolható az önbizalom? Igyekszem ezt a témát úgy bemutatni, hogy ne ropogtassak minden második sorban közhelyeket, mert azt sok más forrásból meg tudjátok szerezni. Ebben a cikkben három fő pillér mentén szeretném körüljárni a témát. Ez a három elem: az énkép, az önértékelés és végül az önbizalom.

Énkép

Mindenkinek van a fejében egy elképzelés magáról. Ezeket különböző élményeinkből válogatjuk ki és általánosítjuk. Ha megkérdezem az olvasót, hogy bátornak tartja-e magát, akkor elkezd az élményei között válogatni. Ezek az élmények szólhatnak arról, amikor bátran vagy gyáván viselkedett. Nagyon sok élmény közül mondjuk hármat tudatosít magában. Ezeket magára vonatkoztatva általánosítja és eldönti, hogy bátor-e.

Önértékelés

Ha most azt kérdezem, kedveli-e ezt a tulajdonságát és a válasz igen, akkor jó véleménye lesz magáról, kellemes érzéseket élhet meg.

Amikor valakinek a fő értékei egyeznek az énképével, magas az önértékelése. Ha nekem a legfontosabb emberi értékek mondjuk a bátorság, hűség, becsület és ilyen embernek is tartom magam, akkor magam számára értékes vagyok és kellemes élményeim lesznek magammal kapcsolatban.

Önbizalom

Vizsgáljuk meg mit tartunk fontosnak, milyen az értékrendszerünk és hogyan ítéljük meg magunkat ezen értékek mentén.

Hogy hogyan tudsz változtatni, ha az eredmény nem kielégítő, arról az Önbizalom közhelymentesen blogbejegyzésben olvashatsz részletesen, valamint a Kiút az önmarcangolásból című írásunk is közelebb vihet önmagad feltérképezéséhez.

Ha többet szeretnél megtudni magadról, jelentkezz 50 vagy akár 100 perces önismereti terápiánkra most akár 10 000 Ft-os áron.

Önbizalom

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük