Mi az az empátia?

Az empátia a társadalom ragasztóanyaga. Az érzelmi és szociális intelligencia alapja és szerencsére fejleszthető. Ez által a kapcsolataink minősége, amivel meg az életminőség javulása érhető el.

Sok pár és család szenved attól, hogy nem értik egymást tele vannak félreértésen alapuló konfliktussal és sokszor nincsenek is tisztában azzal, hogy a kommunikáció és az empátia fejleszthető. Ezért érdemes rá óriási hangsúlyt fektetni és mentalizációs gyakorlatokkal fejleszteni.

A mentalizáció az a képességünk, hogy van elképzelésünk arról, mit érez és mit gondol a másik. Egészen hasonló fogalmak az empátiával, de több is és kevesebb is, mint az empátia. Az empátia beleérzés a másik lelki világába, a mentalizáció belegondolás. Egyik a másik nélkül nem létezik. 

Új cikk a blogon dr. Lénárt Ritától: Mentalizáció alapú párterápia

Honnan tudjuk ránézésre egy másik emberről, hogy büszke, dühös vagy épp szégyenkezik? Hogyan tudjuk magunkat mások helyzetébe beleélni, miért érzünk fájdalmat, ha valakit a szemünk láttára szúrnak meg egy tűvel? Miért feszeng a főnök, amikor kirúg egy alkalmazottat és miért veszünk össze a házastársunkkal, amikor összeszerelünk egy IKEA szekrényt?

Empátia - Mentalizáció alapú párterápia

Hogy jön ide a mentalizáció alapú párterápia workshop? Olyan gyakorlatokat állítottunk össze, amivel az empátiás képességet lehet fejleszteni. A mentalizálás a legjobb eszköz hozzá.

A Mentalizáció alapú párterápiás workshopot azoknak fejlesztettük ki, akik:

– szeretnék jobban megismerni magukat

– jobban megértetni magukat a kapcsolataikban

– szeretnék jobban megismerni a párjuk működését

– egy harmonikusabb kapcsolatot kialakítani

– szeretnék növelni érzelmi és társas intelligenciáját

– gyermekvallalás előtt stabilizálni a kapcsolatukat

Tudjon meg többet és kérjen időpontot.

Önmagunk irányában érzett empátia egyik leghatékonyabb módszere a Brainspotting.

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük