Sématerápia könyvek listája

Ha már olvastál néhány Sématerápiáról szóló cikket és kíváncsi vagy, hogyan lehet jobban megérteni és alkalmazni ezt az izgalmas terápiás módszert, akkor érdemes lehet pár könyvet is elolvasni róla. Az alábbiakban összegyűjtöttem néhány sématerápia könyvet a magyarországon elérhető irodalomból, amelyek segítségedre lehetnek az elmélyülésben és a tudásod bővítésében.

Ezen könyvek azok számára lehetnek hasznosak, akik szeretnének mélyebben beleásni magukat a sématerápia elméletébe, megérteni az alapelveit és a gyakorlati alkalmazását is. A válogatásban megtalálhatók olyan általános könyvek, amelyek azoknak szólnak, akik csak most ismerkednek a témával, de találhatók szakembereknek szánt tankönyv is. 

Ha már jársz sématerápiába, vagy ha csak még fontolgatod, mindenképpen hasznodra lesznek ezek a Sématerápia könyvek:

Sématerápiás workbook

Eredetileg a klienseimnek írtam ezt az anyagot, hogy gyorsabban fejlődjenek és tudjanak otthon is dolgozni magukon. Rengeteg terápiás órát spórolhattunk meg így az edukációval.

Mert mindenki elkezdheti a sémái megismerését, akikkel nincs időm személyesen foglalkozni. Szomorú vagyok, hogy nincs több időm, mert rengetegen szeretnének fejlődni. Ez a Workbook az, amivel hozzájárulhatok az életükhöz.

Ha más ismered a sématerápia rendszerét, olvastál pár könyvet, esetleg jársz is sématerápiába és elkezdted megismerni a problémáid forrását, sémáid gyermekkori eredetét akkor mindenképpen javaslom. Emellett betekintést nyersz saját érzelmeid működésébe, megismerheted a mozgatórugókat és feltérképezheted belső világodat, ami egy kiváló alapot ad a terápia irányának.

https://ferlespeter.hu/ebook/

Fedezd fel újra az életed

sématerápia könyv

A Fedezd fel újra az életed! című könyv rendkívül hasznos lehet azoknak, akik szeretnének tudatosabbá válni saját életükben és megszabadulni azoktól a nemkívánatos mintáktól és automatizmusoktól, amelyek korlátozzák őket. A könyv nem csak az életcsapda (lifetrap) fogalmára és a sématerápia elméletére fókuszál, hanem praktikus eszközöket és gyakorlatokat is kínál a sémáink azonosításához és feloldásához.

A Fedezd fel újra az életed! című könyv a sématerápia egyik alapműve, amely (akkor még csak) tizenegy krónikus, önsorsrontó személyiségmintát mutat be, amelyeket a könyv életcsapdának hív (még nem sémáknak). 

A szerzők példákkal és történetekkel illusztrálják a sémákat és azok hatásait, ami könnyen érthetővé teszi a könyvet. A könyvben praktikus technikákat találsz, amelyek segítenek átlendülni a legfájdalmasabb és életedet leginkább megkeserítő gondokon. Az írók saját klinikai tapasztalataikból merítették az ötleteket, ezért az egész könyv áthatja az ő meglátásaik és tanácsaik.

Ha érdekel a pszichológia, a személyes fejlődés és az önismeret témaköre, és szeretnél tudatosabbá válni a saját életedben, akkor ajánlom ezt a könyvet. 

https://orioldbooks.com/termek/fedezd-fel-ujra-az-eleted/

Vágyi Petra – Sémáink fogságában

A sémáink fogságában könyvet egy Angliában élő magyar klinikai szakpszichológus és sématerapeuta írta. Közérthető és praktikus. Nagyon ajánlom azoknak akik már járnak sématerápiába és szeretnék jobban átlátni a működésüket.

https://www.lira.hu/hu/konyv/ismeretterjeszto-1/tarsadalomtudomany/semaink-fogsagaban

Jeffrey Young – Sématerápia

Ez a könyv  már szakembereknek szól, vagy nagyon-nagyon lelkes laikusoknak. Egyáltalán nem bulváros, sokkal inkább szakriodalom stílusú. Bemutatja a sématerápia elméleti hátterét, kutatásait, neurológiai hátterét ééés, ami a legfontosabb a sématerápia menetét. A könyv végén pedig két gyakori személyiségzavar terápiáját ismerteti: a nárcizmusét és a borderline személyiségzavarét. 

Laikusoknak azért szoktam javasolni, mert a nehéz részeket átugorva sokkal részletesebb leírásokat találhatnak benne a sémáikról és módjaikról. A folyamatot és az elméleti hátteret nem kell megérteni ahhoz, hogy hasznos terápiás anyag kerekedhessen az olvasottakból.

https://animula.hu/konyv/sematerapia-javitott-kiadas

Hardcore érdeklődőknek javaslok még angol irodalmat:

Breaking Negative Thinking Patterns: A Schema Therapy Self-Help and Support Book – Gitta Jacob, Hannie van Genderen, and Laura Seebauer.

A negatív gondolkodás megtörése

Ez a lebilincselő és rendkívül olvasmányos könyv inkább az ST pácienseknek, mint a terapeutáknak szól. Az önsegítő útmutató illusztrációkkal és példákkal segíti az olvasókat abban, hogy megbirkózzanak személyes maladaptív megküzdési stílusukkal és viselkedésükkel.

Online anyagok is rendelkezésre állnak, amelyek támogatják a tanításokat, és segítenek az olvasóknak abban, hogy a tanultakat valós helyzetekben és összetett érzelmi problémákra alkalmazzák.

Az útmutatóban található legfontosabb fejezetek között szerepel, hogyan lépjünk kapcsolatba a sebezhető gyermeki móddal, hogyan ismerjük fel a követelőző szülői módot másoknál, hogyan szabjunk határt a dühös vagy impulzív gyermeki módnak, és hogyan csökkentsük az elkerülést és a túlkompenzációt.

Experiencing Schema Therapy from the Inside out

sématerápia könyv

Ez az könyv segít az Inside Out, magyarul is megjelent film segítségével megérteni a sématerápiás jelenségeket. Ez egy munkafüzet, ami az elméleti rész után példákkal illusztrálja az egyes sémákat és módokat, majd egy kitölthető résszel segít a hallottakat a saját tapasztalatainkra érvényesíteni. 

 A húsz modul lépésről lépésre vezeti végig az embert a sématerápia alkalmazásán egy szakmai vagy személyes probléma megoldására – a biztonság megteremtésétől és az önkoncepció kialakításától a módmunkáig, beleértve a kognitív, tapasztalati és viselkedési mintákat megtörő gyakorlatokat. 

A könyv kényelmes, nagyméretű formátumban, szemléletes példákkal illusztrált, és számos kitölthető munkalapot és űrlapot tartalmaz az gyakorlatok elvégzéséhez.

Amazon itt meg tudod venni

És itt, bele tudsz olvasni (részletek a sématerápia könyv ből)

Emotional Schema Therapy

Érzelmi sématerápia: A „nehéz” érzelmekkel való megbirkózást segítő új megközelítés tömör áttekintését nyújtja. Egy sokéves klinikai tapasztalattal rendelkező kutató írta. Michael O’Sullivan az érzelmi sématerápiát mutatja be, amely a kognitív viselkedésterápiából (CBT) származó, a viselkedésterápia családjába tartozó terápia típus, de egy lényeges különbséggel: az érzelmeket helyezi előtérbe a gondolatokkal szemben.

Ez a könyv rávilágít az érzelmek fontosságára és szerepére a pszichológiai zavarokban, valamint a terápiás folyamat során a velük való foglalkozáshoz rendelkezésre álló különféle technikákra.

Leahy hozzáférhető és alapvető útmutatást nyújt a klinikusok számára a komplex pszichológiai tapasztalatok kezeléséhez azáltal, hogy a terápia során az érzelmi sémákat veszi célba.

https://www.libristo.hu/hu/konyv/emotional-schema-therapy_19615720

Schema Therapy in Practice: An Introductory Guide to the Schema Mode Approach – Arnoud Arntz and Gitta Jacob

Sématerápia a gyakorlatban

Arnoud Arntz, a klinikai pszichológia és a kísérleti pszichopatológia professzora és Gitta Jacob klinikai pszichológus, kognitív és sématerapeuta átfogó bevezetést nyújt az érdeklődő olvasónak az ST-hez.

Könyvük mélyrehatóan feltárja, hogy a modell miként állíthatja meg a maladaptív megküzdési stílusokat és javíthatja az életeseményekre adott túlzó reakciók által kiváltott önpusztító sémákat.

A könyv számos hasznos példával illusztrálva megtanítja az olvasót, hogyan kezelheti a sémamódokat érzelmi, kognitív és viselkedési technikák segítségével.

A könyvet megtalálja az Amazon.

Sema terápia párokkal Chiara Simeone-DiFrancesco, Eckhard Roediger és Bruce Stevens.

sématerápia könyv

Írtam egy cikket erről a témáról, ha érdekel: Sématerápia párokkal

A Sématerápia párokkal értékes útmutató azoknak a terapeutáknak, akik az ST-t szeretnék alkalmazni a párterápiában.

A könyv az ST erős alapjait használja fel a párok konfliktusainak feltárására és annak vizsgálatára, hogy mi romolhat el a kapcsolatokban, mielőtt elmagyarázná, hogyan lehet konkrét ST-beavatkozásokat végrehajtani.

A rengeteg példa és részletes útmutatás új meglátásokkal és innovatív módszerekkel látja el az olvasókat, hogy segítsék klienseiket a kezelés során.

A könyv elérhető az Amazon.

Mindfulness és sématerápia: Michiel van Vreeswijk, Jenny Broersen és Ger Schurink – Gyakorlati útmutató

Mindfulnessel foglalkozó sématerápia könyv

A mindfulness-t a mentális egészségügyi kezelések és beavatkozások széles skáláján sikeresen alkalmazzák.

A Mindfulness és sématerápia egy egyedülálló, nyolc ülésből álló útmutatót nyújt a mindfulness technikák ST-be való integrálásához. Ez egy rendkívül gyakorlatias útmutató, amely egyesíti a kliensek kezelésének két egyre népszerűbb technikáját.

A szerzők azt állítják, hogy a mindfulness-gyakorlatok hozzáadásával a páciensek megtanulhatnak egészségesebb módon reagálni önmagukra és másokra.

Amazon.

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

One Comment

  1. Köszönöm nagyon hasznos, most ismerkedem ezzel a módszerrel, jól jött ez a könyvajánló. Köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük