Sématerápia pároknak – Sémapárterápia: minden fontos inf0rmáció

Mi a sémapárterápia

A párkapcsolatokban az ismétlődő konfliktusok gyakran destruktív mintát követnek, és negatívan befolyásolhatják az emberek jólétét. A sémapárterápiát e minták felismerésére és rendszerszintű módosítására fejlesztették ki.

A sématerápia olyan kezelési módszer, amely integratív megközelítést kínál, a kognitív-viselkedésterápia, a kötődéselmélet, a Gestalt, a tárgykapcsolat-elmélet, az interperszonális és a pszichoanalitikus terápiák legjobb elemeit egyesíti egy egységes modellben [4].

Sémapárterápia a sématerápiából fejlődött ki és számos cikk érhető el róla. Ajánlott további anyagokat olvasni, hogy teljesebb képet kapjon a módszerről, beleértve a sématerápiát, sémakémiát és sémákat.

Ez a cikk a sémapárterápia módszerét mutatja be, ismertetve annak működését és előnyeit a problémákkal küzdő párok számára.

sémapárterápia

A sématerápia alapelvei

Sémák

A maladaptív sémák önmagunkkal és a minket körülvevő világgal kapcsolatos hiedelmek (és érzelmek, gondolatok, testi érzések). Általában gyermekkorban alakulnak ki, és egész életünk során fennmaradhatnak, interperszonális károkat, önképzavarokat és rossz életutat okozva. Ilyen sémaként említhetjük például a bizalmatlanságot, amikor gyermekkorunkban valamelyik gondviselőnk megbízhatatlanul viselkedett (alkoholista volt, kötődési problémái voltak, depresszióval küzdött), ami ennek következtében az összes emberre való bizalmatlansághoz vezet. A jövőbeli kapcsolatokban féltékeny lehet az ember és meg van győződve arról, hogy végül úgyis becsapják.

Egy másik példa az érzelmi depriváció séma, amikor gyermekkorunkban érzelmi szükségleteinket nem kielégítő módon kezeltek bennünket (invalidáltak, nem értettek meg, nem mentalizástak, elhanyagoltak), ami felnőttkorban károsítja a saját és mások érzelmi szükségleteivel való bánásmódunkat. Az így felnőtt ember párkapcsolatban nem tudja kezelni saját vagy partnere érzelmeit, könnyen elszigetelődik, feszült lesz, vagy intellektuálisan próbál megoldani érzelmi problémákat. A bántalmazott és elhanyagolt gyermekeknél kialakulhat a csökkentértékűség séma, amiért azt gondolhatják, hogy valami baj van velük – rossz, alacsonyabb rendű, csúnya, buta vagy értéktelen, hisz ha nem ilyen lenne biztos jobban bántak volna velük.

Sémamódok

A sémák olyan negatív érzelmeket hozhatnak létre, mint a magány és az üresség. Hogy megbirkózzanak ezekkel az érzésekkel, az emberek olyan sémamódokat alakítanak ki, amelyek látszólag megoldást nyújtanak. Az Eltávolodott védelmező mód segít az egyéneknek elhatárolódni a magánytól és a szomorúságtól, de elzárja őket saját érzelmeiktől. Az Túlkompenzáló módok, amik a kisebbrendűségi séma, az alacsony önértékelés megoldását célozzák meg azzal, hogy arra törekszenek, hogy okosabbak, sikeresebbek és szebbek legyenek másoknál. Ez a viselkedés katasztrofális következményekkel járhat, különösen, ha vezetői pozícióban, barátságban, vagy párkapcsolatban jelenik meg. Ezek a sémamódok a destruktív kapcsolatokban is szerepet játszanak.

A Túlkompenzáló és az Alárendelő móddal rendelkező pár kiegészítik egymást, amíg az Alárendelő nem kezd tüneteket produkálni, vagy boldogtalanná nem válik. Két Túlkompenzáló mód gyakran vérre menő konfliktusokat eredményez.
Az elkerülő mód abban segít, hogy a konfliktusos helyzeteket, félelemmel, vagy feszültséggel teli állapotokat elkerülje, de ezzel kivonja magát az élet olyan természetes területeiről, amiben teljesítményhelyzet, interperszonális konfliktusok megjelenhetnek. Nem randizik, nem megy el állásinterjúra, nem tömegközlekedik, stb

Sémakémia

Ezek a módok és sémák jól kiegészítik egymást. Valaki, akinek csökentértékűség sémája van, elfogad egy kegyetlen mércével rendelkező személyt főnöknek, barátnak vagy párnak, mert hozzászokott ahhoz, hogy minden nap elmondják neki a hibáit és a kudarcait. Young azt is megfigyelte, hogy hajlamosak vagyunk olyan emberekhez vonzódni, akik megerősítik az alapvető sémáinkat. Akinek csökkentértékűság sémája van, nem érzi jól magát, ha dicsérik. Akinek érzelmidepriváció sémája, émelyítő, ha az érzéseivel gyakran és kedvesen foglalkoznak, mivel ő a távolságtartáshoz van szokva. Persze tudatosan arra vágyik, de ha két pár közül kell választania, az egyik érzelmileg kapcsolódásra kész, a másik elkerülő és elhanyagoló, akkor az utobbihoz fog vonzódni.

A sémakémia arra a jelenségre utal, hogy hajlamosak vagyunk jobban vonzódni azokhoz az emberekhez, akik megerősítik a sémáinkat és így fenntartjuk azokat. Erről bővebben itt olvashat: Sémakémia.

A sémapárterápia módszerei

A kezelés a sémamód modell alkalmazására helyezi a hangsúlyt a partnerek közötti kapcsolati problémák magyarázatára. Ez egy különleges terápiás forma, mivel a párkapcsolatban mindkét fél megtanulja megérteni saját és partnere működési módjait, és azt, hogy ezek hogyan nyilvánulhatnak meg a permanens konfliktusokban, az úgynevezett módütközésekben.

A sémapárterápia célja, hogy feltárja a párkapcsolatban élő emberekre ható, maladaptív gondolkodási mintákat. Az ilyen nem-adaptív minták jelenléte a párban hozzájárulhat a párkapcsolati valóság, az események és a nézeteltérések eltérő értelmezéséhez. Egy vita vagy nézeteltérés során a partnerek érzelmi érintettségük miatt eltérően értelmezhetik a helyzetet, ami további konfliktusokhoz vagy akár a kapcsolat elhidegüléséhez is vezethet.

A sémák működésének sajátossága, hogy a séma által közvetített jelentés alapján megfelelő érzelmeket és viselkedési mintákat váltanak ki. Ha a maladaptív sémák torzítják egy helyzet, probléma vagy akár egy egész kapcsolat megértését, akkor nagymértékben eltérhet az egyes partnerek értelmezése. A különbségek, a rugalmatlanság és a merevség megtapasztalása érzelmileg, mentálisan és lelkileg is eltávolíthatja a párt egymástól.

A sématerápia lehetővé teszi a maladaptív sémák azonosítását és tudatosítását, lehetővé téve a diszfunkcionális értelmezések és magyarázatok módosítását kézzelfogható, látható és érzékelhető személyes eredményeken keresztül.

Ez a sématerápia különböző technikákat használ, mint például az edukáció, az együttműködő imaginációs gyakorlatok és a szerepjáték-gyakorlatok.

A sématerápia és a gyakorlatok képesek feltárni az ok-okozati összefüggéseket a kapcsolati konfliktusokban, ami nemcsak a terápia során, hanem az ülések között is érzelmi és tudati változásokhoz vezet, rövid és hosszú távon egyaránt.

A sématerápia menete

A séma-párterápia célja, hogy megváltoztassa a kapcsolat problémás megküzdési módszereit, miközben a nem előnyös hiedelmek kiigazításával megtanítja az egyéneket arra, hogy elszakadjanak az irreális elvárásoktól és az önvádtól.

Egy párkapcsolatban mindkét partner számára létfontosságú az egyéni érzelmi szükségletek és érzések tudatosítása, amelyek eltérhetnek a vágyaktól. A párközpontú terápia célja, hogy a partnereket igényeik felismerésére nevelje, és olyan készségeket szerezzenek, amelyekkel elkerülése helyett foglalkozni tudnak velük.

A sématerápia, beleértve a sémás párterápiát is, javíthatja az önszabályozást, elősegítheti a hatékony interperszonális készségek fejlesztését, és segítheti a függetlenség és az autonómia megélését.

A sémapárterápia első fázisa a diagnózissal kezdődik. Ebben a fázisban a pár egyes tagjai megismerik a sémáikat, a módjaikat és a közöttük kialakult módciklusokat. A módciklus a kapcsolati sémák és módok közötti kölcsönhatás. A módciklusok destruktív jelenségét a sémapárterápiában ki kell iktatnunk, ahogyan azt a sémakémia fejezetben tárgyaltuk.

A második szakaszban a párok megtanulják, hogyan ismerjék fel ezeket a ciklusmintákat, és gyakorolják a megszüntetésüket. Ez jellemzően nehéz és hónapokig is eltarthat. A változás érinti korábbi párkapcsolati megoldásaikat, világképüket és alapvető személyiségjegyeiket. Ez nem könnyű feladat, mert aki erősen ragaszkodik a saját működés módjához, nem rugalmas, és nem hajlandó egészségesebb kapcsolati mintákat tanulni, az megrekedhet az egészségtelen kapcsolatokban, ismételten rombolva azokat.

A harmadik fázisban a pár leválhat a negatív mintákról, ciklusokról és egészséges módon építheti újra a kapcsolatot. Ez a folyamat magában foglalja új problémamegoldó készségek elsajátítását, a hatalmi dinamika újraelosztását, és végül egy új megállapodás létrehozását a kapcsolatukra vonatkozóan.

Röviden:

Összefoglalva, a sémapárterápia egy rendkívül hatékony kezelési megközelítés, amely segíthet a pároknak a negatív minták leküzdésében és a párkapcsolati elégedettségük javításában. Az empátiára, a megértésre és a minták megváltoztatására összpontosítva átfogó és strukturált megközelítést kínál a párterápia számára.

Milyen problémákban segíthet a sémapárterápia?

  • kommunikációs nehézségek
  • szexuális problémák
  • kötődési problémák
  • bizalmatlanság/hűtlenség
  • párkapcsolati elhidegülés
  • feloldhatatlan konfliktusok
  • gyermeknevelési gondok

A sémapárterápia hatékony?

Röviden: igen.

Kutatások kimutatták, hogy a séma-párterápia terápia jótékony hatással lehet a zavarokkal küzdő egyének vagy a jelentős konfliktusokkal küzdő párok számára. A terapeuta egyéni és párterápiás foglalkozásokat is tarthat, és dönthet úgy is, hogy egy ideig csak a partnerrel dolgozik – ez a megközelítés különbözik a hagyományos párterápiától, amely gyakran korlátozza a külön foglalkozásokat.

Az ST-C-nek erős bizonyítékai vannak a párkapcsolati nehézségek kezelésének hatékonyságára. Az első John Gottman széleskörű párkapcsolati kutatásai. Az első John Gottman kiterjedt párkapcsolati kutatásai. Fontos longitudinális vizsgálatokat végzett a „Love Lab”-on keresztül. Ennek a munkának fontos gyakorlati vonatkozásai vannak a párterápiában. A második az érzelemközpontú párterápia (EFT-C), amely klinikai vizsgálatokban bizonyította hatékonyságát. Ez a fejezet mind John Gottman kutatásainak, mind az EFT-C-nek a hozzájárulását vizsgálja. A vizsgálatokról bővebben itt olvashat:

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/9781118972700.ch5

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük