fbpx

Nárcisztikus személyiség kezelése

A nárcisztikus személyiség zavaros embertől a terapeuták nagy része is retteg. Kevesen vállalnak ilyen eseteket, de ha a páciens motivált, akkor Sématerápiával, vagy  Dialektikus Viselkedésterápiával egész hatékonyan kezelhető. Rengeteg könyv és videó jelent meg mostanában, amikből lehet tájékozódni, de az biztos, hogy diagnosztizálni és kezelni csak klinikai szakpszichológus tudja. Egy párkapcsolat és a feltétel nélküli szeretet nem gyógyítja meg a nárcisztikus személyiségzavarral élő embert, csak tovább ront a helyzeten ha nem kap reális határokat, elfogadják és kiszolgálják a túlkompenzáló viselkedését.

Nárcisztikus személyiség okai

Valamelyik fórumon azt olvastam, hogy: ,,Nem Istentől származó lelkek”. Sajnos a helyzet sokkal egyszerűbb. Ők is ugyanolyan cuki kisbabák voltak, mint az összes többi (némi genetikai hajlammal). És őket is szülők nevelték fel. Méghozzá rettenetesen. Ha valakinek mondjuk az anyukája kishercegként, félistenként kezeli a gyerekét, az apja pedig egy utolsó senkiházinak, akkor egymástól nagyon eltérő képet alakíthat ki magáról. Néha egy félistennek, néha egy szerencsétlennek érezheti magát. A félisten önző és eltapos mindenkit maga körül, a szerencsétlen vágyik a szeretetre, de tudja, hogy az nem jár neki és inkább kikényszeríti, majd nem tud vele mit kezdeni.

Kerüljük továbbá a nárcisztikus személyiség kialakulásához kapcsolódó nevelési stílusokat, mint például az elhanyagolást, a kényeztetést (a kiváltságokkal és javakkal való kényeztetés, valamint a jogosultsági attitűdök elősegítése), valamint a rideg, túlságosan ellenőrző, tekintélyelvű módszereket, amelyek ragaszkodnak a tökéletességhez, a győzelemhez és a keménységhez a gyermektől.

Nárcizmus jelentése

Kialakulása

A nárcizmus fajtái

Nárcizmus jelei

Első benyomások

A nárcisztikusok gyakran

Hogyan kezelj egy nárcisztikust

Egy nárcisztikus emberrel való kapcsolat fenntartása, átvészelése rettenetesen nyomasztó, megterhelő és frusztráló tud lenni. Talán a legnehezebb,  hogy annyira sajátos és torz módon látják és értelmezik a az emberek közti történéseket és annyira meggyőzően tudják előadni a dolgaikat,  hogy  a partner a valóság észlelésében nagyon könnyen elbizonytalanodhat.

Egy nárcisztikus emberrel vitatkozni, konfliktust kezelni dűlőre jutni gyakran eredménytelen. Alkalmazkodást,  empátiát,  megértést kérni tőlük szinte lehetetlen ezért a legsikeresebb megoldás a határok felállítása és az érzelmi távolságtartás.

Források

Párkapcsolati tanácsadásért vedd fel velem a kapcsolatot az elérhetőségeim egyikén.

Ferles Péter

Tanácsadó szakpszichológusként, Család és párkapcsolati tanácsadó szakon végeztem nagyjából 10 éve. Azóta magánpraxisban dolgozom. A munkám során Sématerápiával és evidence based módszerekkel dolgozom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük