KÉRDEZZ FELELEK! Nárcisztikus személyiség kezelése

KÉRDEZZ FELELEK

Kérdés a nárcisztikus személyiségről

A nárcisztikus személyiség kezelhetőségéről szeretnék bővebb információt kapni, akár szakmai szempontból (mit tud tenni a pszichológus) és egyébként is (mit lehet tenni vele a hétköznapokban).

Nárcisztikus személyiség

Válasz

A nárcisztikus személyiség zavaros embertől a terapeuták nagy része is retteg. Kevesen vállalnak ilyen eseteket, de ha a páciens motivált, akkor Sématerápiával, vagy  Dialektikus Viselkedésterápiával egész hatékonyan kezelhető. Ott van még Steven Carter könyve is, ami elég jó.

Hogyan lesz valakiből nárcisztikus személyiség?

Ha valakinek mondjuk az anyukája kishercegként, félistenként kezeli a gyerekét, az apja pedig egy utolsó senkiházinak, akkor egymástól nagyon eltérő képet alakíthat ki magáról. Néha egy félistennek, néha egy szerencsétlennek érezheti magát. A félisten önző és eltapos mindenkit maga körül, a szerencsétlen vágyik a szeretetre, de tudja, hogy az nem jár neki és inkább kikényszeríti, majd nem tud vele mit kezdeni.

Azon tűnődöm, vajon ha valaki párkapcsolatban él egy emberrel, aki lehet alkoholista, nárcisztikus, pszichopata, vagy csak egyszerűen gonosz, miért akarja meggyógyítani? Mit tudhat az az ember, hogy a másik még hatalmas szenvedések árán is vele marad, sőt nem magán, hanem a párján akar segíteni?

Miért lehet az, hogy néhány (mondjuk) nő sikítva rohan el ilyen férfitől, más nők meg hozzájuk mennek feleségül. Erről azt gondolom, hogy a tanult kapcsolati minták alapján választunk párt. Ha valaki úgy nő fel, hogy ápolnia, megmentenie, vagy gondoznia kell az apját, aki mondjuk alkoholista, az, ha nem unta meg, akkor választhat egy másik férfit akit gondoznia, ápolnia, megmentenie kell. Ha ezt valaki megunta, akkor rájöhet erre a sémára és keresgélhet a többi kapcsolódási mód között egy szimpatikusabbat. (Persze ez egy komolyabb terápiás folyamat eredménye)

Mondok egy példát: egy lány felismerte, hogy az összes kapcsolata ugyanazon a forgatókönyvön alapult. Választott magának egy férfit, akivel addig küzdött, míg a férfi maga alá roskadt, majd elkezdte bátorítani, támogatni, építgetni. Ez pontosan az a forgatókönyv volt, amit a szülei csináltak 30 éven át. Szerencsére ezt felismertük és most már talál magának jobb elfoglaltságot a kapcsolataiban.

Párkapcsolati tanácsadásért vedd fel velem a kapcsolatot az elérhetőségeim egyikén.

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük