Tényleg kell önbizalom?

Valóban szükségünk van önbizalomra?

Gyakran vágynak emberek arra, hogy magabiztosak legyenek. Kérik ebben a segítségemet, mert sok önsegítő könyvet olvastak, de nem változott túl sok minden. Az önfejlesztés általában azért vall kudarcot, mert önbizalmat nem lehet csinálni. És nem is jó, ha önmagában az a cél, hogy magabiztos legyen valaki. Ez egy kreált gyűjtőfogalom, ami millió viselkedés, gondolkodás és érzés gyűjtőneve.
Megkérdeztem ezeket az embereket, hogy milyen a magabiztos ember. Olyan válaszokat kaptam, hogy az magabiztos, aki tudja mit akar, nem fél tenni érte. Hát akkor miért nem azzal foglalkozol, hogy tudd mit akarsz és, hogy bátor legyél tenni érte?

Az önbizalomhiány

Sokan meglepődnek, ha azt mondom nekik, hogy te nagyon sokat teszel azért, hogy ne legyél magabiztos. Az önbizalomhoz néha annyi is elég, hogy azokat a rémes szokásokat abbahagyják, amik az önbizalomhiányukat fenntartja és új szokásokat kezdenek el. Mit csinálnak az önbizalom hiányos emberek?
1. Általában ítélkeznek. Általában elmarasztalóan. Ilyen vagyok, olyan vagyok. Nem vagyok elég jó, szép, okos, ügyes.
2. Sejteni vélik, hogy a jövőben mi és hogyan nem fog nekik sikerülni, magyarul elővételezik a kudarcaikat, amiket az első pontban leírtakkal indokolnak.

Önbizalom – önmagunk megítélése?!

A cikk arról szól, hogy ezek a szép nagy szavak, mint önbizalom (boldogság, egészség) elérhetetlenek addig, amíg nincs világos kép róla, hogy mit jelent, miből áll. Ha ez megvan, el lehet kezdeni megvalósítani. Egy példában leírom hogyan.

Olvasd tovább  –

 Önbizalom

Önismereti terápiák és további szakterületek >>

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy − kettő =