Szociális fóbia kezelése

cropped-cropped-image1.jpg Mi is az a szociális fóbia?

A szociális fóbia (szorongás) igen gyakori jelenséggé vált az utóbbi időben. Ez a fajta szorongás abból ered, hogy az illető szeretne megfelelni, jó benyomást tenni másokra, de ezt bizonytalanság követi, hogy ő erre képtelen. Az illető fél attól, hogy ki fog derülni, hogy ő valamilyen szempontból alkalmatlan, alsóbbrendű, elfogadhatatlan. A pánikot még tovább tudja fokozni, ha ezt mindenféle irreális rémképzetekkel fűszerezi meg.

Szociális fóbia

Például:

  • “Érdekesnek kell lennem, nehogy kiderüljön, hogy unalmas vagyok”
  • “Ha unalmas vagyok, akkor a macskáimmal öregszem meg, nem kellek majd senkinek.
  • “Ha remegek, dadogok, vagy elpirulok, kiderül mennyire gyenge vagyok, és kinevetnek, megaláznak”
  • “Ha megszólalok rájönnek, hogy buta vagyok és megszégyenítenek”

Meg kell felelni…

Ezek a félelmek és prekoncepciók ahhoz vezetnek, hogy az illető elkezdi a saját “teljesítményét” extrém magas elvárásokkal és kritikus szemmel megfigyelni, ami tovább fokozza a szorongást. Nem tud annyira a beszélgetésre, az előadásra, vagy a másikra figyelni, ami ténylegesen rontja is a teljesítményét és így egy ördögi körbe keveredik. Bebizonyosodik az alkalmatlansága, de nem azért mert alkalmatlan, hanem mert a saját tévképzetei, elvárásai, szorongásai ellehetetlenítik.

Egy gyakori példa, hogy ha valakinek mások előtt kell beszélni és azt gondolja, hogy a hallgatóságban mindenki azt figyeli, hogy mit ront el, dadog-e, vagy belezavarodik-e a beszédébe. Talán az a kép is bevillan, hogy belezavarodik és mindenki elkezdi kinevetni, vagy gúnyos megjegyzéseket tesznek. Ezt megelőzendő elkezd kínosan figyelni a nézőközönség reakcióit, és hogy hogyan beszél, izzad-e, amitől felmegy a vérnyomása, stresszhormonok termelődnek és nem tud a mondandójára figyelni. A hibától tartva belehergeli magát a hibába.

A következő hasonló szociális eseménybe már ezzel a fokozott feszültséggel és levont tanulságokkal lép be, ami determinálhatja a sikertelenséget. Megjelennek a szorongáscsökkentő viselkedésmódok, mint például alkohol, gyógyszer, a helyzet kerülése.

A szociális fóbia kezelése

A szociális fóbia gyógyításában jelenleg az NLP tűnik a leghatékonyabbnak. Ezzel az irreális gondolatok, képzetek és attitűdök helyreállításával csökkenti a szorongást. 8-12 alkalom alatt látványos javulás érhető el.  Ez a fajta szorongás gondolkodás sajátosságainak az eredménye, ezért a gondolkodás korrigálásával mérsékelhető és megszüntethető.

50 vagy 100 perces terápiás kezelések most akár 10 000 Ft-ért.

Ferles Péter