Párkapcsolati függőség

Gyakran hívják magukat emberek párkapcsolatfüggőnek. Én ezt több szempontból is sajnálom. Az egyik az, hogy ez nem egy függőség, hanem egy viselkedés, amit lehet újra és újra csinálni, vagy akár abbahagyni. A másik, hogy aki párkapcsolati függőségről beszél, az megszilárdítja magában ezt a viselkedést, kvázi felhatalmazza magát.

Mit csinálnak valójában a “párkapcsolati függőség” áldozatai?

Mindegyik mást, de összességében benne maradnak egy rossz kapcsolatban. Például szokták ezt úgy tenni, hogy szakítanak valakivel, vagy velük szakítanak, ami után fájdalmat, szomorúságot, gyászt élnek meg. Ezektől az érzelmektől próbálnak szabadulni, aminek az egyik módja, hogy újra összejönnek azzal az emberrel, akinél a legtöbb esélyük van, az ex-szel. Vagy hisznek az ígérgetésnek, hogy minden meg fog változni. Vagy csak türelmesen várnak, hogy hátha valódi kapcsolat lesz a random éjszakai találkozásokból. Párkapcsolati függőség

A közös bennük az, hogy szinte kivétel nélkül alacsony az önértékelésük és sajátosan látják magukat, a kapcsolatukat és a jövőjüket. Azt gondolják, és ez egy hamis hiedelem, hogy valamit csak ebből a kapcsolatból kaphatnak meg. Valami pótolhatatlantól esnek el, ha szakítanak.

Mondanom sem kell, hogy ebből az egészből teljesen összetörve, kirabolva szoktak kikerülni (általában) a nők. A kérdés csupán az, hogy mennyi időt vesztegetnek el ilyen kapcsolatokkal.

A párkapcsolati függőség feloldására megoldás szinte minden esetben a hamis hiedelmek felismerése, másik fél fejébe megtanulni jobban belelátni és az önértékelés ráncba szedése.

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük