Korlátokról, képességekről, szavakról

Phil Collins táncolva énekelte, hogy nem tud táncolni. A rendelőmben rengeteg Phil beszél arról, hogy mit és hogyan nem tud megcsinálni.

133 only band 01 - Korlátokról, képességekről, szavakról

-Én nem tudok táncolni

-Honnan tudod? Ha még sosem próbáltad, honnan veszed, hogy nem menne? Ha már táncoltál, akkor meg már volt, hogy ment.

-Jó, de nem jól.

        -Ha nem jól táncolsz, az is tánc. Ha akarsz jól táncolni, tanuld meg hogy kell.

Imádom, ha valaki azt mondja, hogy valamit nem tud megcsinálni. Kihasználom az alkalmat arra, hogy ezen az apró semmiségen keresztül magához és a világhoz egész másképp viszonyuljon. Valaki nem tud táncolni? Őszintén szólva nem egy hatalmas probléma. Viszont, ha más módon gondolkozik róla és a többi dologról, amit nem tud megtenni, egy egész új világ nyílik meg előtte.
Ha én nem tudok zongorázni, akkor az számomra azt jelenti, hogy eddig nem gondoltam arra, hogy meg kéne tanulni. Ha nekem  botfülem van, az számomra azt jelenti, hogy még nem szántam időt arra, hogy begyakoroljam énektanárral és hangvillával a tiszta egész és fél hangok megkülönböztetését. Hogy van e tehetségem (nem tudok jól) az 8-10 év gyakorlás után kiderül, semmi esetre sem azelőtt, hogy egy centit is zongoráztam volna.

 

Még izgalmasabb, amikor valaki azt mondja, nem tud részt venni egy rendes párkapcsolatban, vagy nem tud elengedni valamit, vagy nem tud gyászolni. Ha ezeket komolyan venném, akkor abban a hitben hagynám az embereket, hogy van olyan hogy valaki nem képes valamire, ami olyan természetes, hogy semmit nem kell hozzá tennie. Mindenki tud gyászolni, elfogadni, kapcsolódni. Amit ők csinálnak, hogy megakadályozzák magukat benne. Nem hagyják magukat, hogy történjen. Az a lány, aki nem tud rendes párkapcsolatban megmaradni, további kérdezősködésemre elmondta, hogy vágyik rá, de fél, hogy sérülni fog és ezért eltávolodik attól, akit megszerethetne. Aki nem tudott gyászolni, az csak annyit csinált, hogy megtagadta azt a tényt, hogy az egyik hozzátartozója meghalt, mert attól félt, hogy belehal a fájdalomba. Az a fiú, aki nem tudta elengedni a szerelmét, szintén a fájdalomtól félt.

A következő cikkben arról fogok írni, mit lehet a félelemmel tenni.

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tíz + 18 =