KÉRDEZZ FELELEK! Kötelékfóbia

KÉRDEZZ FELELEK – Kötelékfóbia

Kérdés

Engem a kötelékfóbia foglalkoztat, és hogy mit lehet kezdeni egy kötelékfóbiás férfivel, hogyan lehet neki segíteni (csak mert tudjuk, hogy egy férfit igen nehéz arra rávenni, hogy pszichológushoz forduljon). Köszönöm. Bármit szívesen olvasnék a témában.

kötelékfóbiás

Válasz

A kötelékfóbia egy köznyelvi elnevezés. Újabb kreált címke. Egy sor jelenséget próbál összefoglalni, és magyarázni óriási félreértéseket okozva ezzel. Az internet tele van ezzel a kifejezéssel, és gyakran még betegségként is titulálják. Kötelékfóbiával rendelkező emberről beszélnek. Ez nagyon nagyon megtévesztő.

Mi az, hogy fóbia?

A fóbia az a viselkedés, amikor valaki valamit fenyegetőnek él meg és próbálja elkerülni. Ha én szeretnék mondjuk tériszonyos (térfóbiás) lenni, akkor ha magas épületről nézek le a mélybe, akkor a következőket kell tennem.

1, Képzeljem el, hogy zuhanok. Jó élénken.

2, Miután viszonylag előnytelen aerodinamikai tulajdonságai vannak az emberi testnek, ezért megijedhetek, hogy meghalok.

3, A testem erre úgy reagál (még mindig a tetőn ácsorogva), hogy felkészíti a testemet a kihívásokra, felpörgeti a vérnyomásomat, megdobog a szívem, kapkodom a levegőt, izzadok stb.

4, Úgy értékelem, hogy a háztetőkön álldogálás életveszélyes dolog, mert így reagált rá a testem és elkezdem kerülni az ehhez hasonló élményeket.

Tehát mi is az a kötelékfóbia?

Ez nem egy betegség, hanem gondolati és fizikai műveletek sora. Akire azt mondják, hogy kötelékfóbiás, valószínűleg az elköteleződéssel, kapcsolattal valamilyen kellemetlen élményt élt meg, amit igyekszik kerülni. Ez lehetett az, hogy vele rosszul bántak valamelyik kapcsolatában, próbálták megváltoztatni, kihasználták, vagy egyszerűen csak kínozták. Lehet másfajta félelem is. Kötődni, szeretni sokszor elég félelmetes. Például, ha megszeretek valakit és az meghal, vagy elhagy akkor az borzasztó fájdalmas élmény. Ha közel kerülök a másikhoz, akkor kiderülhet, hogy milyen is vagyok valójában és elhagynak. Ettől is lehet félni. Vagy egyszerűen, ha elköteleződök, akkor nem tudok azzal lefeküdni, akivel csak akarok. Ha valaki ilyesmiktől fél, dönthet úgy, hogy a kapcsolat egy adott pontján eltűnik, szakít, vagy tönkreteszi a kapcsolatot, hogy a másik szakítson.

Mit tehet a másik fél a kötelékfóbia ellen?

Megmutathatja a másiknak, hogy kötődni sokféle módon lehet. Lehet úgy is, hogy szenvedés lesz a vége és lehet egész kellemesen is. Emlékeztetheti, hogy az aki bántotta egy másik ember volt és nem ő. Rájöhetnek együtt, hogy egy kapcsolat alakítható, formálható úgy, hogy jól érezzék magukat benne. A kapcsolat lehetőség, nem kényszer.

Mindehhez elég sok türelem szükséges és nem mindig éri meg az erőfeszítést. Olyannak tűnik nekem, mint örökbe fogadni egy kutyát, akit korábban vertek kínoztak. Elnyerni a bizalmát és egy jó kapcsolatot kialakítani hosszú munka, ráadásul a kutya nem cserélgeti a gazdáját, hátha a következő jobb lesz. Ha a másik nem akar ezzel foglalkozni, akkor nincs mit tenni. Nem lehet akarata ellenére segíteni neki, mert valószínűleg neki a segítség egy újabb próbálkozás arra, hogy belekényszerítsék olyanba, amitől fél.

Ha úgy érzed párkapcsolati tanácsra lenne szükséged, kérj időpontot nálam vagy kollégáimnál. 

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük