Kiégés

Ha arra gondol, hogy kiégés, akkor talán az jut eszébe, hogy utálja a munkáját, unja, belefáradt és semmi motivációja nincs. És ez mind tart mondjuk 5-10 évig. Kiégni nem csak munkahelyen lehet, hanem magánéletben is.

burnout kieges 4 - Kiégés

A kiégés kialakulása

A kiégést úgy tudjuk létrehozni, hogy tartósan olyan helyzetben vagyunk, amiben vacakul érezzük magunkat és megtanulunk disszociálni az élmenyeinktől, hogy el tudjuk tűrni. Disszociálni pedig úgy tudunk, hogy eltávolítjuk magunkat az élményeinktől. Látom és hallom ami körülöttem van, de nem engedem meg, hogy érezzek. Ilyet csinálunk akkor is, amikor a fogorvosnál eltereljük a figyelmünket, miközben fúrják a fogunkat. Ez egy védekező mechanizmus. Nem mindig jó teljesen átélni az élményeinket.

De ha hosszú időn keresztül csináljuk, hogy ne szenvedjünk annyira például a munkánktól, akkor az nem túl kifizetődő, ugyanis nem szelektív. Nem csak a rossz érzéseinktől tartjuk távol magunkat, hanem az összestől. Azon az áron tompítom a fájdalmat, hogy kevesebb örömöt érzek. Aki letompítja magát a munkahelyen az egy idő után nem tudja visszaélesíteni az élményeit mire hazaér. Onnantól szűnök meg emberi élményeket átélni.

Tudunk tenni ellene?

Amin érdemes elgondolkozni, hogy lehet e változtatni a kiégés külső körülményein. Általában lehet. Megéri leharcolni magunkat, összeszorított foggal kibírni 10-20 évet, hogy mire elérjük a céljainkat addigra egy eltompult örömtelen emberré váljunk.

Kezelése

A tanácsadás lényege, hogy merjen fájdalmat, szomorúságot érezni, negatív érzelmeket is megélni, beengedni és más módon kezelni mint eddig. Ha visszaérzékenyítjük az élményei átélésére úgy, hogy megtanul bánni azzal amit tapasztal, akkor nem lesz többet szüksége eltompítania magát. 

Jelentkezzen tanácsadóinkhoz! Akár már egy 50 perces kezelés is segíthet Önnek, hogy kiegyensúlyozott, boldog ember tudjon maradni.

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × kettő =