KÉRDEZZ-FELELEK! Dr. Jekyll és Mr. Hyde

A kérdezz felelek egy jó módszer a párkapcsolati problémák feltárására. A pár mindkét tagja elmondhatja gondolatait és megtalálhatják a közös utat.

Kérdezz felelek

Kérdés:

Pár hónappal ezelőtt összejöttem egy fiúval, kedves volt figyelmes, magabiztos és értelmes, de 3 hónappal később Kérdezz felelek teljesen megváltozott. Már nem fogta meg a kezemet, bunkón bánt velem, semmi sem volt jó amit csinálok, ellökött magától, de amikor el akartam menni mindig rávett, hogy maradjak és hogy nem nekem van igazam. Végül otthagytam. Újra és újra megpróbált rábeszélni, hogy menjek vissza hozzá. A csillagokat lehozta volna az égről. Visszafogadtam, de egy idő után megint ugyanúgy viselkedett. Most végleg szakítottam vele, de borzasztóan érzem magam, hiányzik. Nem értem miért lett ilyen,( én csináltam valamit rosszul? nárcisztikus ?) és hogy miért hiányzik, amikor tudom, hogy nem éreztem vele magam jól.

Válasz

Ez elég gyakran előfordul. Mindegy, hogy miért bánnak veled rosszul. Általában van valami indok, feszült a munkahelyétől, meghalt a kiskutyája, ez most egy ilyen időszak stb. Teljesen mindegy. Ha valaki rosszul érzi magát az nem jogosítja fel őt, hogy mással is rosszul bánjon, pláne nem a szeretteivel.

Tanulságok, hibák

1, Sok lány ilyenkor azt csinálja, hogy elhiszi, hogy ez egy átmeneti időszak, de gyakran csalódnak, vagy semmi nem változik, vagy a rossz periódus újra és újra előjön.  Egy ilyen kapcsolatból az idő előrehaladtával egyre nehezebb kiszállni.

2. Megpróbál segíteni neki. Így indul a legtöbb megmentőangyalkás játék. Az egyik játssza a problémást, a másik próbál segíteni neki. Félreértés ne essék, lehet segíteni a párunknak, de csak akkor, ha ő jobban akarja a gyógyulást, fejlődést és hajlandó tenni érte. Aki ezt nem teszi azt egy életen keresztül mentegethetjük.

3 Elhiszi, hogy ő a hibás. Ez a leggonoszabb hipnózis. Azért bánok veled rosszul, mert rászolgáltál. Ha másmilyen lennél nem bántanálak. Soha senki nem érdemli meg, hogy a párja azért büntesse, mert ő olyan amilyen. El lehet válni, szakítani lehet bármikor, ha tényleg olyan rossz valaki. Minek van vele?

4, Néha könnyű még azt is megsajnálni, aki bántja a másikat.

5, Gyakran előfordul, hogy amikor el akarják hagyni az ilyen embert az kárt tesz magában, vagy ezzel fenyegetőzik.

6. Sok lány (elmesélésük alapján) akarja tudni a miérteket és ragaszkodik a tiszta egyértelmű lezárásokhoz, amit a legritkábban kapnak meg. Nehéz nekik teljes szívvel kiszállni egy kapcsolatból, ha marad bennük kétség vagy kérdés.

Miért hagyjuk?

Engem mindig az érdekel, hogy hogyan tud együtt maradni valaki egy olyan emberrel, akitől más sikítva fut el. Miért tűrik, hogy rosszul bánjanak velük. Arra jutottam, hogy ők azt szokták meg, hogy a szeretet és a bántás egy csomagban jön. Valószínűleg így bántak velük korábban is és ezért elviselhető, megszokott. Egy ölelés egy rossz szó. Az egyik ilyen lánynak végül lett olyan párja aki jól bánik vele és sokkolta az élmény. Furcsa és szokatlan -mondta-talán egy picit unalmas is, hogy szeretik bántás nélkül. Pedig ezt is meg lehet szokni.

További cikkek a témában: Pszichológus Budapest Blog

Ferles Péter

One Comment

  1. Hát nagyon sajnálom, hogy ezt nem írtad meg (és nem olvastam) 10 évvel hamarabb…. “A bántás és a szeretet egy csomagban jön….” – cumi.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt × 4 =