Kérdés,  válasz! A szív és az ész

Kérdés

párterápia árak Engem pl. a “sajat magunk megismerese,avagy a hogyanja” tema erdekelne leginkabb. Sokszor erzem azt eletemben,egyes szituaciokban mintha ket szemelyisegem lenne, es egyik harcol a masik ellen.. (ez lenne a sziv es esz harca)? -Nem igazan tudok kielegito eredmenyhez jutni… :/ Folyton kerdesek,amitasok,ketelyek vannak magam felol/magamrol.. Az erdekelne engem,mikent ismerhetjuk fel magunkban az “igazi” enunket? Tisztelettel es koszonettel: Barbara

Válasz

Kedves Barbara!

Nagyon érdekes és mindenkivel előforduló jelenség, hogy belül nem vagyunk teljesen egységesek. Ezt lehet úgy hívni, mint ha két személyiséged lenne, vagy a szív és az ész harca. Nekem sokkal kellemesebb úgy gondolkodnom magamról, hogy vannak vágyaim, félelmeim és élményeim, amik egymással ütköznek. Akár harcolhatnak is.  Én azon dolgoznék a helyedben, hogy hogyan tudna a két rész harc helyett összefogni, együtt dolgozni. Kérdezd meg mit akar az egyik, mit akar a másik és mi az amiben mindketten egyetértenek. Például ha az erdőben sétálva szembetalálkozol egy vaddisznóval ( mindennapi szituáció:) lehet, hogy az egyik részed azt mondja szaladnom kell, a másik pedig azt, hogy ijesszünk rá, hátha elzavarhatom. Ez ugye ellentétes írányú törekvés, lehet harcolni, hogy te melyiket valósítsd meg. Na de mi az amiben egyetértenek? Hát abban, hogy jó lenne épségben túlelni a találkozást. Amiben nem értenek egyet, az, hogy hogyan éld túl. Ha két külön ember lennél, az egyik mondhatná, hogy: jó, te ijessz rá, én közben szaladok. De ha benned van ez a két ellenirányú törekvés, akkor együttműködhetnek úgy, hogy a két stratégiát időben egymás után próbálják ki.

párterápia budapest

párterápia budapest

A kérdésed második fele, hogy miként ismerheted fel a valódi énedet és hogy kérdések, ámítások, kételyek merülnek fel magaddal kapcsolatban nekem arról szól, hogy próbálsz dűlőre jutni, hogy ki vagy te mi vagy te. Ha ezek, amin dilemmázol ítéletek, akkor erről olvasd el ezt a cikket:  https://ferlespeter.hu/tenyleg-kell-onbizalom/  Nem nagyon szeretem az önismeret kifejezést, mert az ember nem egy statikus megismerhető valami, helyette inkább koncepciót lehet alkotni magadról, egy képet egy elképzelést, hogy ki vagy te mi vagy te. Nincs igazai Én. Gondolhatod magadról, hogy ilyen vagy, olyan vagy, de ennek csak akkor van értelme, ha segít, hogy a céljaidat elérd. Önmagában semmi. Gyakorolni pedig úgy lehet, ha tisztában vagy azzal, mit gondolsz, mit érzel és mit teszel.

 

párterápia árak

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − tíz =