KÉRDEZZ FELELEK! Játszmák férfi és nő között

KÉRDEZZ FELELEK – Játszmák férfi és nő között

Kérdés

Miért vannak játszmák a férfi és a nő között?

Válasz

A játszma kifejezést azóta használjuk, amióta Erick Berne 1968-ban először leírta. Ő úgy gondolta, hogy a játszmák az intimitást pótlékai, ami pedig a társas érintkezés legtöbb örömet nyújtó formája. Egy intim kapcsolatban lehet nyíltan beszélni a vágyakról, hogy ki mit akar és lehet fáradozni, hogy ezeket a vágyakat a legjobban kielégítsék.Játszmák a párkapcsolatban

Játszmák a párkapcsolatban

A trükközések akkor kezdődnek, amikor ezeket a vágyakat nem lehet kimondani, nyíltan kérni és megkapni. Ilyenkor valamit ki kell találni, hogy ezeket a dolgokat megkapja. Minden játéknak van nyeresége, és az a cél, hogy azt valaki megszerezze. Nyereség általában alapvető érzelmi szükségletek szoktak lenni, mint például figyelem, törődés megértés, elismerés, együttérzés stb, amik egy intim kapcsolatban természetesen vannak jelen. Az így kierőszakolt nyereségek sosem kielégítőek.

Vegyünk néhány esetet, amit az Emberi játszmák című könyv nem tekint annak, mert egyszerűek, de arról szólnak, hogy valami szükségletet, vágyat nyílt kérés helyett kerülőúton akar valaki kielégíteni.  Sokan például azt csinálják, hogy veszekedést provokálnak ahelyett, hogy kimondanák, figyelj rám foglalkozz velem. Mentségükre váljék, hogy valószínűleg az első 687 alkalommal nyíltan kérték és süket fülekre találtak. A panaszkodás nyereménye lehet a figyelem és az együttérzés. A betegség előnye a törődés és az ápolás. Persze ez nem általánosan érvényes.

Játszmák nélkül is lehet?

A miértekkel nem szeretek foglalkozni. Helyette inkább azon dolgoznék, hogyan tudok (és kivel) olyan intim kapcsolatot kialakítani, amiben lehet beszélni a vágyakról, szükségletekről és  hogyan tudjuk a legügyesebben kielégíteni őket és akkor nincs szükségünk arra, hogy legyenek játszmák a párkapcsolatban.

További tippek és trükkök a blogon.

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük