Úristen, a gyerekem felnőtt

Gyermeknevelés

A gyermeknevelés szépségei és kihívásai minden szülő számára ismertek. Viszont amikor egy gyerek felnő az egész család új életszakaszba lép. Ez néha pezsgőbontásos ünneplés, néha egy olyan helyzet, amit nehezen oldanak meg a családtagok és sok szenvedést szül.

Nézzünk meg ezt az élethelyzetet, vegyük sorra ki mit akar és megpróbálok javaslatokat tenni, hogyan lehet egymásnak támogatást, biztonságot és szeretetet adni szenvedés helyett.  Az élethelyzet az, hogy egy családban a gyerek 25-30 éves lesz, elköltözik, dolgozik, elkezd a saját lábára állni és függetlenedni a szülőktől, hogy helyet teremtsen a saját leendő családjának.

Meddig tart a gyermeknevelés?

A felnőtt gyereknek ilyenkor támogatásra van szüksége. Anyagi és érzelmi támogatásra. Az anyagi támogatás opcionális. Előfordul, hogy nincs miből, ezt a gyerek megérti és megoldja az életét nélküle. Az érzelmi támogatás ingyen van, nagyon fontos és végtelenül egyszerű: pár mondat és az annak megfelelő viselkedés.

A szülő helyzete

A szülő is új életszakaszba lép azzal, hogy a gyerekét felnevelte és kiengedi a fészekből. Hirtelen megszűnik az az elfoglaltság, amit az elmúlt 20-30 évben csináltak. Hirtelen felszabadul egy csomó idő és felelősség, rossz esetben tétlennek céltalannak vagy haszontalannak érezheti magát. Aggódhat, hogy vajon a gyerek boldogul-e és persze hiányozhat neki, mert egyre ritkábban látja.

Ilyenkor érdemes a szülőnek felmelegíteni a baráti kapcsolatait, új célokat és elfoglaltságokat kitalálni. Mindenekelőtt pedig bízni, hinni a gyerekben. A felnőtt gyerek olyan mint az eldobott kő, miután kikerül a kezünkből, már csak reménykedhetünk, hogy oda kerül, ahova terveztük, de túl nagy hatásunk már nincs rá.

További tippekért olvasd tovább 

f7720443d6fae2b5f455fb344e83d623 199x300 - Úristen, a gyerekem felnőtt

Családi és párkapcsolati tanácsadás >>

Ferles Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

egy × 2 =